Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ορκωμοσία part 2 για τον Μπαράκ Ομπάμα

Ορκωμοσία part 2 για τον Μπαράκ Ομπάμα

Αυτή τη φορά, ο πρόεδρος θα ορκιστεί… δημόσια! Τουλάχιστον 800.000 άνθρωποι αναμένονται σήμερα στο κέντρο της Ουάσιγκτον για την τελετή ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα, με την οποία θα ξεκινήσει και επίσημα η δεύτερη προεδρική θητεία στην ηγεσία των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός του, Τζο Μπάιντεν ορκίστηκαν σε ιδιωτική τελετή την Κυριακή, καθώς το Σύνταγμα των ΗΠΑ επιτάσσει η ορκωμοσία του προέδρου να γίνεται στις 20 Ιανουαρίου.

Έτσι, η ορκωμοσία θα επαναληφθεί σήμερα Δεύτερα προς χάριν του φιλοθεάμονος κοινού και φυσικά των ΜΜΕ.

Ο όρκος θα δοθεί λίγα μόλις βήματα από το Καπιτώλιο σε μια ειδικά διαμορφωμένη σκηνή που έχει στηθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα. Φυσικά τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.

Η κορύφωση θα σημειωθεί λίγο πριν το μεσημέρι ώρα Ουάσιγκτον (1700 GMT), όταν ο Ομπάμα θα ανέβει στην πλατφόρμα κάτω από τον τεράστιο λευκό τρούλο του Καπιτωλίου, για να διαβάσει τον προεδρικό όρκο.

«Εγώ, ο Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα, ορκίζομαι να εκτελέσω πιστά το αξίωμα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, θα διαφυλάξω, θα προστατεύσω και θα υπερασπιστώ το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών», θα πει για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τον εθνικό ύμνο θα ψάλει η Beyonce, ενώ παρόντες μεταξύ άλλων στη λαμπρή τελετή θα είναι η Alicia Keys και ο Jamie Fox.

Μετά την ορκωμοσία, ο Ομπάμα θα εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία του, μια «άσκηση», την οποία μερικοί από τους προκατόχους του, έχουν περάσει, με πραγματικά ιστορικά κείμενα, όπως ο Τζον Κένεντι που στη δική του ορκωμοσία είχε πει: “Μην ρωτάτε τι μπορεί να κάνει η χώρα για σας, ρωτήστε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για τη χώρα σας”.

Η πρώτη τελετή, ιδιωτική ορκωμοσία του προέδρου, έγινε στη γαλάζια αίθουσα του Λευκού Οίκου την Κυριακή το μεσημέρι, την ακριβή ώρα και ημερομηνία που από το Σύνταγμα ορίζεται η έναρξη της προεδρικής θητείας.

Η παράδοση όμως καλεί, αν η 20 Ιανουαρίου συμπίπτει με την Κυριακή, η δημόσια τελετή να αναβάλλεται για την επόμενη.
Μετά τη επίσημη ορκωμοσία του προέδρου θα ακολουθήσει σειρά τιμητικών εορταστικών εκδηλώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ορκωμοσία του Μπάρακ Ομπάμα

Γέρασε ο Ομπάμα! Φωτογραφίες που δείχνουν πόσο …βαριά είναι η Προεδρία

Λίγο πάνω από το 50% η δημοτικότητα του Ομπάμα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε