Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Όσκαρ Πιστόριους: Έξι χρόνια φυλακή για μια ζωή – Ποινή “χάδι” για τη δολοφονία της Ρίβα Στέενκαμπ – Ανέκφραστοι άκουσαν την ετυμηγορία οι γονείς της

Όσκαρ Πιστόριους: Έξι χρόνια φυλακή για μια ζωή – Ποινή “χάδι” για τη δολοφονία της Ρίβα Στέενκαμπ – Ανέκφραστοι άκουσαν την ετυμηγορία οι γονείς της

– Στα “μαλακά” ο Όσκαρ Πιστόριους για τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ
– “Κύριε Πιστόριους σηκωθείτε. Σας καταδικάζω σε έξι χρόνια φυλακή” είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου
– Καμία αντίδραση από τους γονείς της δολοφονημένης Στέενκαμπ που βρίσκονταν στο δικαστήριο
– Ανέκφραστος άκουσε την ετυμηγορία και ο χρυσός Παραολυμπιονίκης – Θα μεταφερθεί άμεσα στη φυλακή
– Θα εκτίσει το 50% της ποινής του και θα βγει σε τρία χρόνια!
– Η μεγαλύτερη ποινή που μπορούσε να του επιβληθεί ήταν 15 χρόνια
– Το τελευταίο διάστημα είχε βγει από τη φυλακή και ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό

Η τελευταία πράξη του δράματος για την οικογένεια της Ρίβα Στέενκαμπ, της 29χρονης γυναίκας που δολοφονήθηκε το βράδυ της 14ης Φεβρουαρίου του 2013 από τον σύντροφό της Όσκαρ Πιστόριους παίχτηκε το πρωί της Τετάρτης (06.07.2016) στο δικαστήριο της Πρετόρια. “Κύριε Πιστόριους σηκωθείτε” είπε, μετά από ομιλία σχεδόν μιας ώρας, η πρόεδρος του δικαστηρίου. Η στιγμή που περίμεναν όλοι με κομμένη την ανάσα, κυρίως οι γονείς της Στέενκαμπ που βρίσκονταν στην αίθουσα, είχε φτάσει. Ήταν η στιγμή της ετυμηγορίας.

Ο Πιστόριους σηκώθηκε ανέκφραστος. “Σας καταδικάζω σε έξι χρόνια φυλακή” ήταν η επόμενη φράση της προέδρου. Σιωπή και παγωμάρα.

Η Τζούντ και ο Μπάρι Στέενκαμπ δεν αντέδρασαν. Δεν φώναξαν για την ποινή χάδι, δεν μίλησαν. Ούτε εκείνος όμως αντέδρασε. Αλλά σίγουρα από μέσα του ένιωσε ανακούφιση. Τα έξι χρόνια είναι πολύ πολύ λιγότερα από τα 15 που ήταν η μεγαλύτερη προβλεπόμενη ποινή.

Οι γονείς της Ρίβα Στέενκαμπ (Φωτογραφία AFP POOL / ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Και ένιωσε ανακούφιση γιατί, όπως μετέδωσε το BBC, ο Πιστόριους θα εκτίσει το 50% της ποινή του. Τρία χρόνια δηλαδή. Ο Blade Runner θα μεταφερθεί άμεσα στη φυλακή όπου θα εκτίσει την ποινή του. Η πρώτη του κίνηση μόλις άκουσε την απόφαση του δικαστήριου, ήταν να αγκαλιάσει την αδερφή του.

Ο Πιστόριους έφτασε νωρίς το πρωί στο δικαστήριο. Και τότε ήταν ανέκφραστος. Πριν ξεκινήσει η διαδικασία συνομίλησε με φιλικά και συγγενικά του πρόσωπα. Φορούσε σκούρο κοστούμι και μαύρη γραβάτα. Μιλούσε στο κινητό και χαμογελούσε. Σαν να μην ανησυχούσε για το τι επρόκειτο να ακούσει…

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΑΦΙΞΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Έξω από το δικαστήριο τον περίμεναν υποστηρικτές και θαυμαστές του, που με πλακάτ στα χέρια ζητούσαν να αφεθεί ο χρυσός Παραολυμπιονίκης ελεύθερος γιατί “υπέφερε αρκετά” και “δεν έκανε τίποτα επίτηδες”!

Το χρονικό της δολοφονίας που συγκλόνισε τον κόσμο

Ήταν ξημερώματα 14ης Φεβρουαρίου 2013 όταν η Ρίβα Στέενκαμπ άφηνε την τελευταία της πνοή μέσα στο σπίτι του συντρόφου της, Όσκαρ Πιστόριους. Ο χρυσός Παραολυμπιονίκης, ο άνθρωπος που έγραψε ιστορία αναγκάζοντας τη ΔΟΕ να του επιτρέψει να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου αν και Παραολυμπιονίκης, ήταν και ο άνθρωπος που έκοψε το νήμα της ζωής της.

Από την πρώτη στιγμή ο Πιστόριους παραδέχτηκε πως εκείνος είχε σκοτώσει τη Ρίβα. Μόνο που υποστήριξε πως το έκανε… κατά λάθος. Την πέρασε για διαρρήκτη είπε. Αλλά ήταν πολλοί εκείνοι που δεν τον πίστεψαν.

Φωτογραφία της δολοφονημένης Ρίβα Στέενκαμπη που δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της δίκης

Το μοιραίο βράδυ, το ζευγάρι ήταν μαζί στο σπίτι του Πιστόριους, σε ένα από τα πιο ακριβά προάστια της Πρετόρια, της πρωτεύουσας της Νότιας Αφρικής. Είχε περάσει ώρα από τη στιγμή που ξάπλωσαν όταν, σύμφωνα με τον Πιστόριους, άκουσε έναν θόρυβο από το μπάνιο. Πίστεψε, είπε, πως ήταν διαρρήκτης. Πήρε το όπλο του και χωρίς να φορέσει τα προσθετικά του πόδια, πήγε στο μπάνιο απ’ όπου είχε ακούσει τον θόρυβο και πυροβόλησε.

Πίσω από την πόρτα βρισκόταν η Στέενκαμπ. Η νεαρή γυναίκα, ένα από τα πιο γνωστά μοντέλα της Νοτίου Αφρικής, είχε πέσει στο πάτωμα νεκρή από τα πυρά του συντρόφου της. Έφερε όμως και χτυπήματα από ρόπαλο. Ο Πιστόριους συνελήφθη αμέσως. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η πλέον πολύκροτη δίκη στην ιστορία της Νοτίου Αφρικής.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε