Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Όσκαρ – Το μεγαλύτερο φιάσκο στην ιστορία! Τους… “μάτιασε” ο Τραμπ! Όλα όσα έγιναν [pics, vids]

Όσκαρ – Το μεγαλύτερο φιάσκο στην ιστορία! Τους… “μάτιασε” ο Τραμπ! Όλα όσα έγιναν [pics, vids]

– Η 89η τελετή των βραβείων Όσκαρ στιγματίστηκε από το λάθος στην ανακοίνωση του νικητή για το βραβείο Καλύτερης Ταινίας
– Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση ο Γουόρεν Μπίτι που έδωσε το… αγαλματάκι στο La la Land και όχι στον πραγματικό νικητή που ήταν το Moonlight
– Είχαν δώσει λάθος φάκελο στον σπουδαίο ηθοποιό!
– Έξι Όσκαρ για το La La Land, ανάμεσά του αυτά του Α’ Γυναικείου Ρόλου (Έμα Στόουν) και Σκηνοθεσίας (Ντέιμιαν Σαζέλ)
– Έκπληξη το Όσκαρ Α’ Ανδρικού στον Κέισι Άφλεκ για το Manchester by the Sea
– “Πρωταγωνιστής” της βραδιάς αν και… απών ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ

Μια λαμπερή βραδιά, όπως αναμενόταν, με πολιτικά μηνύματα και αποδέκτη τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αν και όχι όσα θα περίμενε κανείς και ένα τέλος που κανείς δεν φανταζόταν. Πάντα, στα Oscars, το τελευταίο βραβείο που ανακοινώνεται είναι αυτό για την Καλύτερη Ταινία της Χρονιάς. Μόνο που φέτος “γιορτάσαμε”… δυο φορές.

Ήταν η μεγαλύτερη γκάφα, το μεγαλύτερο φιάσκο στα 89 χρόνια των Όσκαρ. Ποτέ άλλοτε δεν είχε γίνει λάθος στην ανακοίνωση ενός νικητή. Και να που έγινε φέτος. Δυο θρύλοι του σινεμά, ο Γουόρν Μπίτι και η Φέι Ντάναγουεϊ ήταν οι τελευταίοι παρουσιαστές. Και σαν να τους… “κυνηγούν” οι ρόλοι των Μπόνι και Κλάιντ, “έκλεψαν”, άθελά τους, το έβδομο Όσκαρ από το La La Land!

Όταν ο Γουόρεν Μπίτι αργούσε να ανακοινώσει την ταινία που είχε κερδίσει το Όσκαρ πολλοί απόρησαν. Κάποιοι πίστεψαν ότι είχε όρεξη για αστεία. Ή ότι ήθελε να μεγαλώσει την αγωνία. Αλλά είχε το λόγο του τελικά. Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, οι διοργανωτές του είχαν δώσει λάθος φάκελο! Και συγκεκριμένα τον φάκελο που ανέφερε ότι νικήτρια του Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου ήταν η Έμμα Στόουν για την ερμηνεία της στο La La Land. Έδωσε μάλιστα το φάκελο και στη Φέι Ντάναγουεϊ για να είναι πιο σίγουρος.

Ανακοίνωσε λοιπόν, η Φέι Ντάναγουεϊ για την ακρίβεια: An the winner is… La La Land. Αμ δε! Οι παραγωγοί και οι πρωταγωνιστές της ταινίας ανέβηκαν να παραλάβουν τα Όσκαρ τους και εκεί έγινε η μεγάλη αποκάλυψη. Καθώς ευχαριστούσαν, ο Jordon Horowitz είπε: «Δεν κέρδισε το La La Land. Δεν είναι αστείο. Κέρδισε το Moonlight».

Στη συνέχεια, ο Γουόρεν Μπίτι βρέθηκε στη δύσκολη θέση να απολογηθεί για τη πρωτοφανή γκάφα. Δεν φταίω, είπε, μου έδωσαν λάθος φάκελο. Και για να είναι σίγουρος πως δεν θα τον… βγάλουν τρελό, έδειξε την κάρτα στην κάμερα!

Το ίδιο βραβείο Καλύτερης Ταινίας διεκδικούσαν επίσης “Η Άφιξη” (“Arrival”) του Ντενί Βιλνέβ, “Fences” του Ντένζελ Ουάσινγκτον, “Αντιρρησίας συνείδησης” (Hacksaw Ridge) του Μελ Γκίμπσον, “Πάση Θυσία” (“Hell or High Water”) του Ντέιβιντ Μακένζι, ” Αφανείς Ηρωίδες” (“Hidden Figures”) του Θίοντορ Μέλφι, “La La Land” του Ντέιμιεν Σαζέλ, “Lion” του Γκαρθ Ντέιβις και “Μια πόλη δίπλα στη Θάλασσα” (“Manchester by the Sea”) του Κένεθ Λόνεργκαν.

Η έναρξη

Η βραδιά είχε ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο και τον Τζάστιν Τίμπερλεϊκ να μπαίνει τραγουδώντας και ξεσηκώνοντας τους πάντες στο Kodak Theatre.

Και στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο παρουσιαστής της τελετής Τζίμι Κίμελ και φυσικά δεν έλειψαν τα αστεία και άκρως καυστικά σχόλια, με επίκεντρο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Στον οποίο μέχρι και… tweet έστειλε για να μάθει αν κοιμάται!

«Αυτό το πρόγραμμα το παρακολουθούν απευθείας εκατομμύρια άνθρωποι, Αμερικανοί και πολίτες 225 και πλέον χωρών σε όλο τον κόσμο, που τώρα μας μισούν», είπε με το… καλησπέρα και πρόσθεσε πως θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από την τελετή των Όσκαρ για να ενωθεί μια διχασμένη χώρα. Γι’ αυτό, ο Κίμελ κάλεσε τους Αμερικανούς τηλεθεατές να προσπαθήσουν να συμφιλιωθούν με τους πολιτικούς τους αντιπάλους που γνωρίζουν προσωπικά, να προσπαθήσουν να κάνουν μια πολιτισμένη, ανθρώπινη συζήτηση. «Αν μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό, ίσως κάναμε την Αμερική σπουδαία ξανά», συμπλήρωσε, παραπέμποντας στο κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του Τραμπ.

Αφού αστειεύτηκε λίγο για τη δήθεν κόντρα του με τον Ματ Ντέιμον, ο Κίμελ έστρεψε ξανά τα χιουμοριστικά του βέλη προς τον Τραμπ: «Θέλω να πω “σας ευχαριστώ, πρόεδρε Τραμπ”», είπε και απηύθυνε στο κοινό τη ρητορική ερώτηση «εννοώ, θυμάστε πέρσι που φαινόταν σαν τα Oscars να είναι ρατσιστικά;», προκαλώντας γέλια και χειροκροτήματα.

Ο Κίμελ συνέχισε τις αιχμές προς τον Τραμπ παρουσιάζοντας τη Μέριλ Στριπ: «από την πολύ μέτρια πρώιμη δουλειά της στον Ελαφοκυνηγό και το Πέρα από την Αφρική ως τις διόλου εντυπωσιακές ερμηνείες της στο Κράμερ εναντίον Κράμερ και την Εκλογή της Σόφι, η Μέριλ Στριπ κατάφερε με τα τηλεφωνήματα να εξασφαλίσει ρόλους σε πάνω από 50 ταινίες στην πορεία της ατυχούς της καριέρας».

Και αναφέρθηκε στην 20η υποψηφιότητα στην καριέρα της Στριπ, ζητώντας από την 67χρονη σταρ να σηκωθεί όρθια για να υποκλιθεί στις οργισμένες επευφημίες όλης της αίθουσας, απευθύνοντάς της την προσφώνηση «η εντελώς υπερτιμημένη Μέριλ Στριπ», άλλη μια “μπηχτή” στον Τραμπ που έτσι είχε χαρακτηρίσει τη Στριπ μετά τον “πύρινο” λόγο της εναντίον του στις Χρυσές Σφαίρες.

Ο Κίμελ συνέχισε τις αιχμές για τον Τραμπ, αναφερόμενος στην Ιζαμπέλ Ιπέρ, υποψήφια για βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου για την ταινία Elle: «Δεν έχουμε δει την ταινία σας», είπε, καθώς η γλώσσα της είναι τα γαλλικά, αλλά «σας λατρεύουμε και είμαστε χαρούμενοι που η υπηρεσία εθνικής ασφαλείας σας άφησε να μπείτε στη χώρα».

Από τις στιγμές της βραδιάς η έκπληξη που επεφύλαξαν οι διοργανωτές σε ένα γκρουπ τουριστών, που την ώρα της τελετής έκανε βόλτα στο Λος Άντζελες με τουριστικό λεωφορείο. Χωρίς να το ξέρουν, τους οδήγησαν στην αίθουσα του Kodak Theatre, με τους τουρίστες να μένουν… αποσβολωμένοι! Ένα ζευγάρι που θα παντρευτεί τον Ιούλιο έβγαλε selfie με τον Ντένζελ Ουάσινγκτον, η Τζένιφερ Άνιστον τους έδωσε, μετά από προτροπή του Κίμελ, ένα ζευγάρι γυαλία, η Μέριλ Στριπ σηκώθηκε από τη θέση της και τους χαιρέτισε.

Οι μεγάλοι νικητές

Από τις 14 κατηγορίες στις οποίες ήταν υποψήφιο, το La La Land κέρδισε τα έξι Όσκαρ. Ο Ντέιμιεν Σαζέλ κέρδισε το Όσκαρ και έγινε στα 32 του χρόνια ο νεότερος σκηνοθέτης που το έχει επιτύχει ποτέ. Οι άλλοι υποψήφιοι ήταν ο Ντενί Βιλνέβ (Η Άφιξη), ο Μελ Γκίμπσον (Αντιρρησίας Συνείδησης), ο Κένεθ Λόνεργκαν (Μια πόλη δίπλα στη Θάλασσα) και ο Μπάρι Τζένκινς (Moonlight).

Η Έμα Στόουν κέρδισε το Οσκαρ α’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο μιούζικαλ La La Land, όπου υποδύεται μια νεαρή ηθοποιό η οποία τραγουδά και παίζει κλακέτες. Η μόλις 28 ετών Στόουν διεκδικούσε το βραβείο μαζί με τις Ιζαμπέλ Ιπέρ στην ταινία “Εκείνη” (Elle), Ρουθ Νέγκ στην ταινία “Loving”, Νάταλι Πόρτμαν στην ταινία “Jackie” και Μέριλ Στριπ στην ταινία “Florence: Φάλτσο Σοπράνο” (Florence Foster Jenkins).

Μεγάλη έκπληξη θεωρήθηκε η νίκη του Κέισι Άφλεκ στην κατηγορία του Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία “Μια πόλη δίπλα στη Θάλασσα” (“Manchester by the Sea”). Ο Άφλεκ, που βγαίνει έτσι από τη σκιά του αδελφού του Μπεν, διεκδικούσε το Όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου μαζί με τους Ντένζελ Ουάσινγκτον (“Fences”), ο οποίος θεωρούνταν το μεγάλο φαβορί, Άντριου Γκάρφιλντ (“Αντιρρησίας συνείδησης”), Ράιαν Γκόσλινγκ (“La La Land”) και Βίγκο Μόρτενσεν (“Captain Fantastic”).

Στα βραβεία Β’ Ανδρικού και Γυναικείου Ρόλου γράφτηκε επίσης ιστορία. Ο Μαχέρσαλα Αλί, που υποδύεται έναν διακινητή ναρκωτικών που μετατρέπεται σε μέντορα ενός φτωχού αγοριού στο Moonlight, έγινε ο πρώτος μουσουλμάνος Αμερικανός ηθοποιός που κερδίζει Όσκαρ. Παραλαμβάνοντας το Όσκαρ Β’ Ανδρικού, απέτισε φόρο τιμής στους δασκάλους του, που τον προέτρεπαν να μπει «στην υπηρεσία των ιστοριών, των ρόλων», να βάλει σε δεύτερο πλάνο τον εαυτό του.

«Ένα πράγμα που μου έλεγαν συνεχώς (…) είναι πως (η υποκριτική) δεν αφορά εσένα. Δεν αφορά εσένα, αφορά τους χαρακτήρες. Υπηρετείς τις ιστορίες και τους χαρακτήρες», τόνισε. Και φυσικά δεν ξέχασε να ευχαριστήσε τη γυναίκα του, που πριν από μερικές μέρες έφερε στον κόσμο το πρώτο τους παιδί.

Η Βαϊόλα Ντέιβις, με δάκρυα στα μάτια, παρέλαβε το βραβείο Β’ γυναικείου ρόλου για το Fences του Ντένζελ Ουάσινγκτον, στον οποίο απευθύνθηκε με τη φράση «oh captain, my captain», προκαλώντας ζωηρές επευφημίες. Έγινε έτσι η πρώτη μαύρη ηθοποιός που κατακτά το… triple crown, καθώς έχει πλέον στην κατοχή της Όσκαρ, Emmy και Tony.

Η Ντέιβις, η πρώτη μαύρη ηθοποιός που κατάφερε να είναι τρεις φορές υποψήφια για Όσκαρ, ήταν αντιμέτωπη με τη Νεϊόμι Χάρις (Moonlight), τη Νικόλ Κίντμαν (Lion), την Οκτάβια Σπένσερ (Αφανείς Ηρωίδες/Hidden Figures) και τη Μισέλ Ουίλιαμς (Μια πόλη δίπλα στη Θάλασσα/Manchester by the Sea).

Έντονο πολιτικό “χρώμα” είχε και το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, που απονεμήθηκε στον Έμποράκο (Le client/The Salesman) του Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαρχάντι. Ο Ιρανός σκηνοθέτης είχε από καιρό ανακοινώσει ότι δεν θα παραβρεθεί στην τελετή, διαμαρτυρόμενος για το διάταγμα – ντροπή του Ντόναλντ Τραμπ που απαγόρευε την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από επτά, κυρίως μουσουλμανικά, κράτη.

Η Ιρανοαμερικανή μηχανικός Ανουσέχ Ανσάρι, η πρώτη Ιρανή που ταξίδευσε στο διάστημα (σ.σ. ο Φαρχάντι την έστειλε γιατί από το διάστημα δεν φαίνονται τα σύνορα…) διάβασε μια ανακοίνωση εξ ονόματος του σκηνοθέτη, με την οποία εξήγησε ότι απουσίασε σε ένδειξη «σεβασμού προς τους συμπολίτες μου και τους πολίτες άλλων έξι χωρών» αλλά και μετά το «απάνθρωπο (μέτρο) που απαγορεύει την είσοδο μεταναστών στις ΗΠΑ».

Ο Κένεθ Λόνεργκαν έλαβε το βραβείο Όσκαρ για το καλύτερο πρωτότυπο σενάριο, αυτό της ταινίας Μια πόλη δίπλα στη Θάλασσα (Manchester by the Sea). Οι άλλοι υποψήφιοι σε αυτή την κατηγορία ήταν οι Τέιλορ Σέρινταν (Πάση Θυσία), Ντέιμιεν Σαζέλ (La La Land), Γιώργος Λάνθιμος και Ευθύνης Φιλίππου (Ο Αστακός) και Μάικ Μιλς (Καταπληκτικές γυναίκες).

Ο Τζάστιν Χόρβιτς έλαβε δύο βραβεία Όσκαρ, του καλύτερου σάουντρακ και του καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού, όπως αναμενόταν από πολλούς ότι θα κατάφερνε ο συνθέτης της μουσικής μιας ταινίας που θεωρείται πως αναγεννά το είδος των μιούζικαλ, του La La Land. Ο συνθέτης ευχαρίστησε παραλαμβάνοντας τα αγαλματίδια τον «υπέροχο φίλο του Ντέιμιεν» Σαζέλ, τον σκηνοθέτη της ταινίας, καθώς και «όλους τους μουσικούς του Λος Άντζελες» που συμμετείχαν στην εκτέλεση της δουλειάς του.

Το βραβείο πρωτότυπου τραγουδιού έλαβε το “City of Stars”. Είναι ιδιαίτερα σπάνιο πως δύο τραγούδια της ταινίας La La Land ήταν υποψήφια για το βραβείο. Το δεύτερο ήταν το “Audition (The Fools Who Dream)”.

Η ταινία που είναι αφιερωμένη στον έκπτωτο αστέρα του αμερικάνικου φούτμπολ Ο’ Τζέι Σίμσον, το O.J.: Made in America του σκηνοθέτη Έζρα Έντελμαν, πήρε το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ. Το ντοκιμαντέρ έχει ασυνήθιστα μεγάλη διάρκεια (7 ώρες και 47 λεπτά) και είναι χωρισμένο σε πέντε επεισόδια. Κάτι επίσης περίεργο είναι ότι είχε παραγγελθεί από το αθλητικό τηλεοπτικό δίκτυο ESPN (θυγατρική της Disney), για τη σειρά ντοκιμαντέρ “30 for 30” που προβάλλει.

Η Zootopia σε σκηνοθεσία των Ριτς Μουρ και Μπάιρον Χάουαρντ, μια αλληγορία για τις προκαταλήψεις και τον ρατσισμό, κέρδισε Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, επιστέφοντας μια χρονιά ρεκόρ για τον κολοσσό της Disney, στην οποία το συγκεκριμένο φιλμ είχε ρόλο, αφού τα έσοδα της εταιρείας από τα εισιτήρια ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια παγκοσμίως. Η Ντίσνεϊ είχε προσθέσει το ίδιο βραβείο στην τροπαιοθήκη της τόσο το 2014 (με το Frozen) όσο και το 2015 (με το Big Hero Six).

Οι νικητές… συνοπτικά

Καλύτερης ταινίας
Moonlight σε σκηνοθεσία του Μπάρι Τζένκινς

Πρώτου ανδρικού ρόλου
Κέισι Άφλεκ για την ερμηνεία του στην ταινία Μια πόλη δίπλα στη Θάλασσα (Manchester by the Sea), του Κένεθ Λόνεργκαν

Πρώτου γυναικείου ρόλου
Έμμα Στόουν για την ερμηνεία της στην ταινία La La Land του Ντέιμιεν Σαζέλ

Σκηνοθεσίας
Ντέιμιεν Σαζέλ για την ταινία La La Land

Δεύτερου ανδρικού ρόλου
Μαχέρσαλα Αλί για την ερμηνεία του στην ταινία Moonlight

Δεύτερου γυναικείου ρόλου
Βαϊόλα Ντέιβις για την ερμηνεία της στην ταινία Fences του Ντένζελ Ουάσινγκτον

Πρωτότυπου σεναρίου
Κένεθ Λόνεργκαν, για την ταινία Μια πόλη δίπλα στη Θάλασσα (Manchester by the Sea)

Διασκευασμένου σεναρίου
Μπάρι Τζένκινς και Τάρελ Άλβιν Μακράνι για την ταινία Moonlight

Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων
Zootopia των Ριτς Μουρ και Μπάιρον Χάουαρντ

Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας
Ο εμποράκος (Ιράν)

Καλύτερου ντοκιμαντέρ
O.J.: Made in America

Καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού
“City of Stars” (La La Land) με μουσική του Τζάστιν Χόρβιτς και στίχους των Μπέντζι Πάσεκ και Τζάστιν Πολ

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters, EPA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε