Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Όταν κατασκευάζονται ουρανοξύστες… ακολουθεί οικονομική κρίση

Τόσο η κατασκευή του Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ στη Νέα Υόρκη το 1930, όσο και η πιο πρόσφατη ανέγερση των πύργων της Κουάλα Λουμπούρ το 1997 και του Ντουμπάι το 2010 ακολουθήθηκαν από οικονομικές κρίσεις.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει σε έκθεση με τον τίτλο ”Ενδείκτης Ουρανοξυστών” η Βρετανική επενδυτική τράπεζα Barclays Capital. Τονίζοντας ότι ”Συχνά τα υψηλότερα κτήρια στον κόσμο είναι απλώς η επίστεψη μίας ευρύτερης ‘έκρηξης’ κατασκευής ουρανοξυστών, που αντανακλά μία εκτεταμένης λανθασμένης τοποθέτησης κεφαλαίων και μίας επικείμενης οικονομικής διόρθωσης”

Η περάτωση των Πύργων Πετρόνας στην Κουάλα Λουμπούρ το 1997 ακολουθήθηκε από μία περιφερειακή οικονομική κρίση και την κατάρρευση των ασιατικών νομισμάτων», προστίθεται στο κείμενο.

Προειδοποιώντας παράλληλα ότι οι επενδυτές θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην Κίνα, στην οποία κατασκευάζεται το 53% από τους 124 ουρανοξύστες, που έχει προγραμματισθεί να ανεγερθούν την επόμενη εξαετία.

Η Κίνα έχει αποπερατώσει πρόσφατα 75 κτήρια ύψους άνω των 240 μ., ενώ η Ινδία έχει κατασκευάσει δύο, με άλλους 14 να βρίσκονται υπό ανέγερση.

Τα ευρήματα της έκθεσης, ίσως να είναι ανησυχητικά και για τους Λονδρέζους, όπου κατασκευάζεται το ”Shard” το οποίο θα είναι το υψηλότερο κτηρίο στην Ευρώπη (310 μ.)

Στην έκθεση τονίζεται πως την αποπεράτωση το 1873 του πρώτου ουρανοξύστη στον Κόσμο, το κτήριο Equitable Life, ακολούθησε μία πενταετής ύφεση. Το κτήριο κατεδαφίσθηκε το 1912.

Στα παραδείγματα περιλαμβάνεται και ο Πύργος Sears στο Σικάγο, που κτίσθηκε το 1974, όταν η κατακόρυφη άνοδος της τιμής του πετρελαίου προκάλεσε τριγμούς στην οικονομία και οδήγησε στην αποσύνδεση του δολαρίου από την τιμή του χρυσού.

Το υψηλότερο κτήριο στον κόσμο είναι το Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι, το οποίο στέκει στα 828 μ. και ακολουθούν το Ταϊπέι 101 στα 508 μ και το Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Σαγκάης, που υψώνεται στα 492 μ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε