Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Οχάιο και Αλάσκα δίνουν προβάδισμα στον Ρόμνεϊ

Έστω και με μια μονάδα διαφορά, ο Μιτ Ρόμνεϊ κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές στο Οχάιο και να αποκτήσει προβάδισμα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Οι ΗΠΑ κινούνται ακόμη στους ρυθμούς της super Τρίτης και των προκριματικών εκλογών σε 10 πολιτείες για το ποιος θα κερδίσει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και θα αντιμετωπίσει τον Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Τα αποτελέσματα στην πολιτεία του Οχάιο ανακοινώθηκαν αρκετές ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες. Και η διαφορά που χώριζε τον μετριοπαθή Ρόμνεϊ από τον υπερσυντηρητικό είναι μόλις μια μονάδα. Αλλά η νίκη στο Οχάιο δίνει στον Ρόμνεϊ σαφές προβάδισμα για το χρίσμα.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο Ρόμνεϊ συγκεντρώνει 38% και ο Σαντόρουμ 37%.

Ο Ρόμνεϊ κέρδισε στη Μασαχουσέτη όπως αναμενόταν, στο Βερμόντ και στη Βιρτζίνια, ενώ ο Σαντόρουμ στο Τενεσί και την Οκλαχόμα, δύο συντηρητικές πολιτείες του Νότου και στη Βόρεια Ντακότα.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νιούτ Γκίνγκριτς ήταν ο νικητής στην Τζόρτζια, πολιτεία στην οποία εκλέγεται εδώ και 20 χρόνια.

Στην Αλάσκα, ο Ρόμνεϊ σημείωσε την έκτη του νίκη. Σύμφωνα το CNN και Fox News, ο Ρόμνεϊ συγκεντρώνει ποσοστό 33% των ψήφων έναντι 29% του βασικού του αντιπάλου Ρικ Σαντόρουμ.

Με καταμετρημένο το 86% των ψήφων, οι άλλοι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν: ο Ρον Πολ 24% και ο Νιουτ Γκίνγκριτς 14%.

Οι δέκα πολιτείες της super Τρίτης δίνουν περισσότερους από 400 εκλέκτορες στους 1.144 που είναι απαραίτητοι για το χρίσμα. Από τις πολιτείες αυτές, η Τζόρτζια (76 εκλέκτορες), Οχάιο (66 εκλέκτορες) και Τενεσί (58 εκλέκτορες) είναι οι σημαντικότερες.

Οι εκλέκτορες θα ψηφίσουν, στο συνέδριο του κόμματος στην Τάμπα της Φλόριντα τον Αύγουστο τον υποψήφιο που θα αντιμετωπίσει τον Μπαράκ Ομπάμα στις 6 Νοεμβρίου.

Κι αν εκεί οδηγηθούν σε αδιέξοδο, η Σάρα Πέιλιν έχει ήδη βάλει… υποψηφιότητα να σώσει την κατάσταση!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτοιμη να διεκδικήσει την προεδρία η Σάρα Πέιλιν!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε