Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

«Όχι» στην αποχώρηση από το Αφγανιστάν

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Με μεγάλη πλειοψηφία, η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε πρόταση για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Η πρόταση, επί της ουσίας, καλούνται τον Μπαράκ Ομπάμα, να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν, σε μία χρονιά εκλογών, κατά την οποία πιστεύεται ότι θα δοκιμαστεί η αποφασιστικότητα του Αμερικανού προέδρου να συνεχίσει τον πόλεμο. 

Πάντως, δεκάδες βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος υπερψήφισαν την πρόταση, δείχνοντας ότι το κυβερνών κόμμα είναι διχασμένο ως προς την πολιτική που ακολουθείται στο θέμα του πολέμου, ενόψει μάλιστα των εκλογών που θα γίνουν το Νοέμβριο, για το Κογκρέσο. 

Συνολικά 65 βουλευτές, οι περισσότεροι Δημοκρατικοί, υπερψήφισαν την πρόταση για απόσυρση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, ενώ την καταψήφισαν 356 βουλευτές. Η πρόταση υπεβλήθη από τον φιλελεύθερο βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Ντένις Κούτσινιτς. 

Επρόκειτο για την πρώτη πρόκληση για την πλειοψηφία που διαθέτουν οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο αφότου ο Ομπάμα έδωσε εντολή για να αναπτυχθούν άλλοι 30.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν και λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της μεγάλης επίθεσης των Νατοϊκών δυνάμεων για τον έλεγχο της πόλης Μαρζάχ, στην επαρχία Χελμάντ, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. 

Οι υποστηρικτές της πρότασης ανέφεραν ότι οι βουλευτές θα πρέπει τώρα να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος, που έχει στοιχίσει τη ζωή περίπου 1000 Αμερικανών στρατιωτών και εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στους φορολογούμενους. 

Από την άλλη πλευρά όσοι καταψήφισαν την πρόταση υποστήριξαν ότι οι ΗΠΑ δε μπορούν να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν πριν διασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να διαφυλάξει την ασφάλεια, διότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί οι Ταλιμπάν να δημιουργήσουν ζώνες ασφαλείας για την Αλ Κάιντα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε