Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 33 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

“Όχι” στο ευρώ λένε οι Πολωνοί

“Όχι” στο ευρώ λένε οι Πολωνοί
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 26.03.2013 | 22:30

Το 62% των Πολωνών απορρίπτει την μελλοντική ένταξη της χώρας του στην ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Rzeczpospolita.

Μόνο το 32% θέλει το ευρωπαϊκό νόμισμα και το 6% δεν έχει γνώμη σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήγθηκε από το Ινστιτούτο Homo Homini σε 1.067 ενήλικες Πολωνούς στις 22 Μαρτίου, μεσούσης της κυπριακής κρίσης.

Ο πολωνός πρόεδρος Μπρονισλάβ Κομορόφσκι δήλωσε πρόσφατα ότι η Πολωνία θα αποφασίσει για την ένταξή της στην ευρωζώνη μετά το 2015. Η υιοθέτηση του ευρώ απαιτεί τροποποίηση του Συντάγματος, για την οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία των δυο τρίτων. Η εθνικιστική δεξιά, η οποία αντιτίθεται στην ένταξη στο ευρώ, ζητεί δημοψήφισμα για το θέμα αυτό, παρά τη δέσμευση που ανέλαβε η Βαρσοβία όταν έγινε μέλος της ΕΕ το 2004 ότι θα υιοθετήσει εν καιρώ το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Αυτή τη στιγμή, μόνο το δημόσιο χρέος, γύρω στο 55% του ΑΕΠ ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της συνθήκης του Μάαστριχτ. Ο μέσος όρος του πληθωρισμού το 2012 ήταν 3,7% και το δημοσιονομικό έλλειμμα παραμένει πάνω από το απαιτούμενο όριο του 3% του ΑΕΠ (3,4% το 2012). Ο πρωθυπουργός της χώρας Ντόναλντ Τουσκ και οι υπουργοί του διαβεβαιώνουν ότι η Βαρσοβία θα πληροί μέχρι το 2015 όλα τα κριτήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με πολωνικές ρίζες η Μέρκελ

Πολωνία: 500 απολύσεις σχεδιάζει η αεροπορική εταιρεία LOT

Δύσκολο το πρώτο τρίμηνο για την πολωνική οικονομία προβλέπει ο πρωθυπουργός Τουσκ

2,14 εκατ. οι άνεργοι στην Πολωνία

   Διαδώστε αυτό το άρθρο