Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

“Οχι” του Ιράν στην έκκληση Ομπάμα για απελευθέρωση Αμερικανών

“Οχι” του Ιράν στην έκκληση Ομπάμα για απελευθέρωση Αμερικανών

Η Τεχεράνη απορρίπτει την έκκληση του προέδου Ομπάμα για την απελευθέρωση τριών Αμερικανών που συνελήφθησαν πριν ένα χρόνο.

Απέρριψε το Ιράν την έκκληση του Αμερικανού προέδρου για την απελευθέρωση τριών Αμερικανών που συνελήφθησαν πριν ένα χρόνο κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, επιμένοντας ότι η δικαιοσύνη θα ακολουθήσει το δρόμο της.

Ο Σέιν Μπάουερ, η Σάρα Σράουντ και ο Τζος Φάταλ συνελήφθησαν στις 31 Ιουλίου του 2009 στα σύνορα του Ιράν με το Ιράκ. Οι οικογένειές τους τονίζουν πως έκαναν πεζοπορία στα βουνά του βόρειου Ιράκ, όμως το Ιράν θεωρεί ότι είναι ύποπτοι κατασκοπείας χωρίς όμως να τους έχουν απαγγελθεί ακόμα κατηγορίες.

“Το Ιράν εξακολουθεί να ερευνά τις πιθανότητες κατασκοπείας. Οι τρεις Αμερικανοί κρατούνται επειδή εισήλθαν παράνομα στο ιρανικό έδαφος. Η παράβασή τους είναι προφανής και θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το νόμο όπως κάθε άλλο άτομο. Στο μεταξύ οι αρμόδιες αρχές ερευνούν άλλες πιθανές κατηγορίες εναντίον τους όπως ενέργειες ή προθέσεις κατά της ασφάλειας ή εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν”, τόνισε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Η δήλωση αυτή του ιρανού αξιωματούχου αναφέρεται στην έκκληση του προέδρου Ομπάμα ο οποίος ζήτησε την Παρασκευή να απελευθερωθούν αμέσως οι τρεις Αμερικανοί.  “Η Σάρα, ο Σέιν και ο Τζος δεν διέπραξαν απολύτως κανένα έγκλημα. Όταν συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν, ετοιμάζονταν να κάνουν έναν περίπατο στη μεθόριο του Ιράν και του Ιράκ. Και όμως, εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο, παραμένουν υπό κράτηση, προκαλώντας φοβερή δυστυχία και αβεβαιότητα στους ίδιους, τις οικογένειές τους και στους δικούς τους”, επισήμανε ο Ομπάμα.

Ο Ομπάμα διέψευσε εξάλλου, ότι υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση ανάμεσα στους φυλακισμένους και την αμερικανική κυβέρνηση. “Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής: η Σάρα, ο Σέιν και ο Τζος δεν έχουν εργαστεί ποτέ για την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι απλώς νέοι άνθρωποι με ανοικτό πνεύμα και τολμηροί που εκπροσωπούν με τον καλύτερο τρόπο τις Ηνωμένες Πολιτείες”, είπε ο Ομπάμα.

   

   

   

   

   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε