Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ουγγαρία: Στο κόκκινο ακόμη ο συναγερμός της τοξικής λάσπης

REUTERS
Συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες καθαρισμού της κόκκινης τοξικής λάσπης, που πλημμύρισε χθες μεγάλη έκταση της Ουγγαρίας, προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τριών αγνοουμένων.

Υπενθυμίζεται πως, μετά τη διαρροή υπολειμμάτων βωξίτη από δεξαμενή λυμάτων σε βιομηχανία αλουμινίου, κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις επαρχίες στη δυτική Ουγγαρία.
 
Οι τραυματίες φθάνουν τους 123 και οι περισσότεροι από αυτούς υποφέρουν από εγκαύματα και ερεθισμούς στα μάτια εξαιτίας του μολύβδου και των άλλων διαβρωτικών στοιχείων που υπάρχουν στη λάσπη.
 
Στόχος των συνεργείων είναι ο καθαρισμός των δρόμων και των σπιτιών με μάνικες υψηλής πίεσης, καθώς και ο καθαρισμός των ποταμών, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να σφραγιστεί το σημείο της δεξαμενής από όπου ξεκίνησε η διαρροή συνολικά 1,1 εκατομμυρίου τόνων τοξικής λάσπης.
 
 
Το συμβάν έλαβε διαστάσεις οικολογικής καταστροφής, απειλώντας την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής γύρω από τον Δούναβη. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, τα αρδευτικά κανάλια δεν απειλούνται από τη μόλυνση. Ωστόσο, όπως είπε, για προληπτικούς λόγους είναι απαγορευμένη η χρήση του νερού των γεωτρήσεων.
 
Απαγορεύεται επίσης η κατανάλωση φυτικών προϊόντων από τις πλημμυρισμένες περιοχές, όπως και το κυνήγι και το ψάρεμα στις επαρχίες όπου ισχύει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε