Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ουκρανία: Καταδικάστηκε πρωην υπουργός για κατάχρηση εξουσίας

Ουκρανία: Καταδικάστηκε πρωην υπουργός για κατάχρηση εξουσίας

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Βάλερι Ιβασένκο καταδικάστηκε σήμερα σε πενταετή κάθειρξη για “κατάχρηση εξουσίας”.

Πρόκειται για το τέταρτο μέλος της κυβέρνησης της Γιούλια Τιμοσένκο, της πρώην πρωθυπουργού που βρίσκεται στη φυλακή, που εκτίει ποινή φυλάκισης.

Δικαστήριο του Κιέβου έκρινε τον πρώην υπουργό ένοχο για “κατάχρηση εξουσίας” με την οποία προκάλεσε απώλειες ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων για το ουκρανικό κράτος κατά την ιδιωτικοποίηση στρατιωτικού τμήματος γης.

“Η ποινή είναι πέντε χρόνια κάθειρξης”, δήλωσε ο δικαστής Σεργκέι Βοφκ.

“Θεωρώ αυτήν την ποινή παράνομη και άδικη”, απάντησε ο πρώην υπουργός.

Ο Βάλερι Ιβασένκο διετέλεσε προσωρινά υπουργός Άμυνας από τον Ιούνιο του 2009 ως το Μάρτιο του 2010 στην κυβέρνηση της Τιμοσένκο, η οποία εκτίει σήμερα ποινή κάθειρξης επτά ετών.

Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησης Τιμοσένκο, ο Γκεόργκι Φιλιπτσούκ, καταδικάστηκε τον Απρίλιο σε φυλάκιση τριών ετών, ενώ ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιούρι Λούσενκο εκτίει ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών.

Η ουκρανική αντιπολίτευση καταδικάζει συνέχεια την εκστρατεία πολιτικής καταστολής που έχει ενορχηστρώσει το καθεστώς του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν καταδικάσει και αυτές τις πολιτικές διώξεις που ασκούνται στην Ουκρανία κατά πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε