Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ουκρανία: Στο σκαμνί η όμορφη Γιούλια

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο θα προσαχθεί σε δίκη την Τετάρτη με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας, αποφάσισε δικαστής μετά την λήξη της προκαταρκτικής ακρόασης.

Η κατηγορία επισύρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον επτά ετών. Ο δικαστής Ροντιόν Κίριγιεφ απέρριψε τις ενστάσεις της Τιμοσένκο και των συνηγόρων της, που υποστηρίζουν ότι η σε βάρος της δίωξη έχει πολιτικά κίνητρα και ότι πίσω της βρίσκεται ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Η 50χρονη πολιτικός συνέχισε να υποστηρίζει ότι η κατηγορία σε βάρος της, η οποία σχετίζεται με τη σύναψη, το 2009, μιας συμφωνίας για το φυσικό αέριο με τη Ρωσία ενόσω βρισκόταν στην εξουσία, εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο με πολιτική στόχευση.

«Σκοπός αυτής της δίκης είναι να μην υπάρχει μια ισχυρή αντιπολίτευση στην Ουκρανία», είπε προτού ο δικαστής Κίριγιεφ ανακοινώσει την απόφαση. «Η εκδίκαση της υπόθεσης ορίζεται (να αρχίσει) την 29η Ιουνίου στις 10 π.μ.», είπε ο Κίριγιεφ μετά την διαβούλευση.

Η Τιμοσένκο, η οποία έχει εκλεγεί δύο φορές πρωθυπουργός και σήμερα βρίσκεται στην αντιπολίτευση, κατηγορεί το Γιανούκοβιτς, ορκισμένο πολιτικό της αντίπαλο, ότι είναι ο εντολοδότης μιας παράνομης δίκης που η ίδια θεωρεί βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην καταδίκη της.

Αν και δυτικές κυβερνήσεις αποφεύγουν να πάρουν δημόσια θέση υπέρ της πολιτικοί της ΕΕ που επισκέφθηκαν τη χώρα είπαν στην κυβέρνηση Γιανούκοβιτς ότι ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υπάρξει «επιλεκτική δικαιοσύνη» στην Ουκρανία.

Η συμφωνία είχε τερματίσει μια διένεξη ανάμεσα στη Ρωσία και την πρώην σοβιετική γειτονική της δημοκρατία για την κοστολόγηση του ρωσικού φυσικού αερίου, η οποία είχε προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις στις δυτικοευρωπαϊκές αγορές. Έκτοτε καταγγέλθηκε από την κυβέρνηση Γιανούκοβιτς ως επαχθής, αν και το Κίεβο συνεχίζει να την τηρεί.

Η πολιτική αγωγή κατηγορεί την Τιμοσένκο ότι χωρίς να διαβουλευθεί με την κυβέρνησή της εξανάγκασε τον τότε επικεφαλής της κρατικής ενεργειακής εταιρίας Naftogaz να υπογράψει τη συμφωνία με τη ρωσική Gazprom.

Η ίδια το διαψεύδει. «Δεν παραβίασα το νόμο, επομένως πού βρίσκεται η βάση για την ποινή 7-10 ετών κάθειρξης που ο ‘αγορασμένος’ εισαγγελέας θέλει να μου επιβληθεί;», ρώτησε χθες.

Ενώ μερικές εκατοντάδες υποστηρικτές της αψηφούσαν την καταρρακτώδη βροχή στους δρόμους του Κιέβου κι εξέφραζαν την υποστήριξή τους στο πρόσωπό της, η Τιμοσένκο επιτέθηκε στον δικαστή Κίριγιεφ, τον οποίο χαρακτήρισε την Παρασκευή «μαριονέτα» του Γιανούκοβιτς.

Αρνούμενη να σηκωθεί για να μιλήσει, είπε στον Κίριγιεφ: «αφού αυτή είναι μια επιχείρηση που διέταξε ο πρόεδρος, επιτρέπω στον εαυτό μου να συμπεριφέρεται προς αυτό το δικαστήριο όπως μου συμπεριφέρεται κι αυτό. Όταν αυτό το δικαστήριο αποκτήσει εντιμότητα τότε μόνο κι εγώ θα σας απευθύνομαι προσφωνώντας σας ‘Εντιμότατε’», είπε.

Η Τιμοσένκο είχε αποκτήσει το προσωνύμιο «πριγκίπισσα του αερίου» στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν ήταν επικεφαλής μιας εταιρίας που αγόραζε και μεταπωλούσε ρωσικό φυσικό αέριο. Έγινε διεθνώς γνωστή το 2004, όταν ηγήθηκε της λεγόμενης «Πορτοκαλί Επανάστασης».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε