Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ουμάλα εναντίον Φουχιμόρι σημειώσατε 1

Θα χάσει τελικά τις εκλογές η Φουχιμόρι; Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι δεν θα καταφέρει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο Ουμάλα έχει ένα πολύ μικρό προβάδισμα επί της Φουχιμόρι, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.
Ο αριστερός υποψήφιος Ογιάντα Ουμάλα έχει ένα πολύ μικρό προβάδισμα επί της υποψήφιας της δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι στις προεδρικές εκλογές του Περού με καταμετρημένο το 75% των ψήφων, ανακοίνωσε η επίσημη εκλογική επιτροπή.
 
Το αποτέλεσμα δείχνει ότι ο Ουμάλα έχει το 50,087% των ψήφων και η Φουχιμόρι το 49,913% — μια διαφορά περίπου 20.600 ψήφων.
 
Εκλογικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η πρώτη επίσημη καταμέτρηση περιλαμβάνει υψηλότερη αναλογία ψήφων από αστικές περιοχές, γεγονός που ευνοεί την Φουχιμόρι, έτσι το προβάδισμα του Ουμάλα αναμένεται να αυξηθεί καθώς θα έρχονται οι ψήφοι από την ύπαιθρο.
 
Τρεις εταιρείες δημοσκοπήσεων είχαν ανακοινώσει νωρίτερα τα αποτελέσματα ερευνών στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων που είχαν δείξει όλες σαφές προβάδισμα του Ουμάλα.
 
Αναλυτές λένε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να αποκλεισθεί μια ανακαταμέτρηση των ψήφων, καθώς το αποτέλεσμα είναι με πολύ μικρή διαφορά, αν και οπαδοί του Ουμάλα είχαν ήδη αρχίσει να γιορτάζουν πριν από την επίσημη καταμέτρηση.
 
Η δεξιά υποψήφια πρόεδρος του Περού Κέικο Φουχιμόρι δήλωσε ότι θα παραδεχθεί την ήττα της στον δεύτερο γύρο των εκλογών εάν τα επίσημα αποτελέσματα που αναμενόταν να δοθούν αργότερα στην δημοσιότητα επιβεβαιώσουν τα έξιτ πολ και τις προβλέψεις βάσει δειγμάτων των αποτελεσμάτων που προβλέπουν ότι κερδίζει ο κεντροαριστερός εθνικιστής Ογιάντα Ουμάλα.
 
Η Φουχιμόρι απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει ανακαταμέτρηση.
 
Οι προβλέψεις βάσει δείγματος των ψήφων που έκαναν τέσσερις εταιρίες δημοσκοπήσεων δίνουν τη νίκη στον Ουμάλα με διαφορά που κυμαίνεται από το 2% ως το 4,4% των ψήφων.
 
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των Datum, Ipsos-Apoyo, CPI και Transparencia, ο Ουμάλα συγκέντρωσε από 51 ως 52,2% των ψήφων, ενώ η Φουχιμόρι έλαβε από 47,8% ως 49%. Σύμφωνα με τις εταιρίες, οι προβλέψεις τους ενέχουν πιθανότητα στατιστικού σφάλματος σε ποσοστό ±1%.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε