Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Ουρές χιλιομέτρων έξω από τα εκλογικά τμήματα

REUTERS
Μεγάλη η συμμετοχή στις πρώτες εκλογές μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ. Συνεχίζονται για 2η μέρα.

Μεγάλες ουρές, που έφτασαν σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι τα τρία χιλιόμετρα, σχηματίστηκαν χθες αλλά και σήμερα έξω από πολλά εκλογικά τμήματα, καθώς οι Αιγύπτιοι ψηφίζουν για πρώτη φορά μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, τον Φεβρουάριο.
 
Η ψηφοφορία ξεκίνησε με αρκετή καθυστέρηση σε ορισμένες περιοχές λόγω διοικητικών προβλημάτων, αλλά τελικά δόθηκε παράταση μέχρι τα μεσάνυχτα τοπική ώρα, καθώς η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη.
 
«Είμαστε εδώ για την Αίγυπτο, για την πατρίδα. Είναι μια μεγάλη στιγμή μετά από τις δεκαετίες του Μουμπάρακ», είπε στο BBC ένας από τους εκατοντάδες ψηφοφόρους, που περίμενε υπομονετικά στην ουρά έξω από εκλογικό τμήμα στο Κάϊρο.

 
Σε κάποια εκλογικά τμήματα σημειώθηκαν ελλείψεις σε ψηφοδέλτια ή μελάνι, και κάποιοι καβγάδες ξέσπασαν στις ουρές.
 
Την ίδια ώρα, διαδηλωτές που έχουν καταλάβει την πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, ζητούν να αναβληθεί η ψηφοφορία. Ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας που κυβερνά τη χώρα δήλωσε ότι «η Αίγυπτος βρίσκεται σήμερα σε ένα σταυροδρόμι». «Είτε θα πετύχουμε – πολιτικώς, οικονομικώς και κοινωνικώς – ή οι επιπτώσεις θα είναι εξαιρετικά σοβαρές και δεν θα το επιτρέψουμε αυτό», είπε ο στρατάρχης Χουσείν Ταντάουι.
 
Τις τελευταίες δέκα ημέρες υπήρξε αναζωπύρωση του κινήματος διαμαρτυρίας που ανέτρεψε τον Μουμπάρακ. .
 
Τουλάχιστον 41 διαδηλωτές σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 2.000 τραυματίστηκαν καθώς κλιμακωνόταν η ένταση στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου.
Οι διαδηλωτές φοβούνται ότι το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό τον Ταντάουϊ, το οποίο υποτίθεται ότι επιβλέπει την μετάβαση σε πολιτική κυβέρνηση, επιχειρεί να παραμείνει στην εξουσία.
 
Περίπλοκη η εκλογική διαδικασία
 
– Τους ερχόμενους μήνες θα διεξαχθούν τρεις διαφορετικές εκλογές.
– Οι εκλογές για τα 508 μέλη της βουλής θα διαρκέσουν από σήμερα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.
– Οι εκλογές για τα 270 μέλη του Συμβουλίου της Σούρα (άνω βουλής) θα διαρκέσουν από τις 29 Ιανουαρίου μέχρι τις 11 Μαρτίου του 2012.
– Οι προεδρικές εκλογές αναμένονται στα μέσα του 2012.
– Οι επαρχίες έχουν διαχωριστεί σε τρεις ομάδες, και ψηφίζουν σε διαφορετικές ημερομηνίες.
– 50 πολιτικά κόμματα, με 10.000 υποψηφίους παίρνουν μέρος στην ψηφοφορία.
 
Δικαίωμα ψήφου έχουν 50 εκατ. πολίτες, από έναν πληθυσμό που ξεπερνάει τα 85 εκατομμύρια.
 
Η νέα βουλή αναμένεται να έχει ένα ισχυρό μπλοκ ισλαμιστών, υπό την ηγεσία των Αδελφών Μουσουλμάνων, φιλελεύθερα κόμματα και κάποια αναμορφωμένα στοιχεία από το παλαιό κόμμα του Μουμπάρακ.
 
Τα επίσημα αποτελέσματα από την πρώτη φάση της ψηφοφορίας αναμένονται την Τετάρτη, αλλά η τελική σύνθεση κάτω και άνω βουλής δεν θα γίνει γνωστή πριν από τον Μάρτιο.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε