Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Ούτε η αμφισβήτηση δε νικά τον Πούτιν!

ΦΩΤΟ REUTERS

Τι κι αν βρέθηκε αντιμέτωπος με τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης; Ακόμη κι έτσι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φλερτάρει με την επανεκλογή του…

Η πιο πρόσφατη από τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δημοσιεύεται σήμερα και δείχνει πως αν γίνονταν τώρα οι προεδρικές εκλογές, ο νυν πρωθυπουργός της χώρας θα εκλεγόταν και μάλιστα από τον πρώτο γύρο, με ποσοστό 52%.

Προηγούμενη έρευνα του ινστιτούτου Vtsiom, η οποία είχε δημοσιευτεί την περασμένη Παρασκευή, έδινε στον Πούτιν το 48% της πρόθεσης ψήφου.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου, αν οι εκλογές γίνονταν την Κυριακή, ο Πούτιν θα κέρδιζε τον αρχηγό του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ (11%) και τον υπερεθνικιστή Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι (9%).

Ο δισεκατομμυριούχος Μιχαήλ Πρόχοροφ θα συγκέντρωνε από την πλευρά του το 2% των ψήφων, σημειώνοντας πτώση μιας ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Σύμφωνα ωστόσο με μια άλλη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Κοινής Γνώμης (FOM) σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 3.000 προσώπων στις 14 και 15 Ιανουαρίου, ο Πούτιν δεν θα έπαιρνε παρά το 45% στον πρώτο γύρο και θα χρειαζόταν να συμμετάσχει σε δεύτερο γύρο, για πρώτη φορά αφότου ανέβηκε στην εξουσία.

Ο Πούτιν είχε εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο το 2000 με 52,94% των ψήφων και είχε επανεκλεγεί το 2004 με 71,20%.

Μένει τώρα να δούμε αν η διαδήλωση που διοργανώνει η αντιπολίτευση στις 4 Φεβρουαρίου στη Μόσχα θα έχει τη συμμετοχή των προηγούμενων του Δεκεμβρίου, μετά τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες στιγματίστηκαν από νοθεία, σύμφωνα με παρατηρητές και την αντιπολίτευση.

Στις 10 Δεκεμβρίου, η αντιπολίτευση είχε συγκεντρώσει 10.000 χιλιάδες ανθρώπους σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση πρωτοφανή στη Ρωσία από την εποχή της Περεστρόικα! Στις 24 Δεκεμβρίου 70.000 ως 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και πάλι στη Μόσχα για να ζητήσουν την ακύρωση των βουλευτικών εκλογών και μια “Ρωσία χωρίς τον Πούτιν”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέφτει η δημοτικότητα του Πούτιν

Η αποκάλυψη του Πούτιν για τη βάπτισή του

Πούτιν: “Οι εκλογές τελείωσαν. Δεν θα υπάρξει επανάληψη τους”!

Γκορμπατσόφ προς Πούτιν: Φύγε τώρα

Ρωσία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους κατά του Πούτιν

Βαρομετρικό χαμηλό για τη δημοτικότητα Πούτιν

Η πρώτη νίκη των Αγανακτισμένων κατά του Πούτιν

Πρωτοφανείς διαδηλώσεις κατά του Πούτιν – Δείτε φώτο και βίντεο

Έφτασε και στη Ρωσία η «Αραβική Άνοιξη;» – Νέες διαδηλώσεις κατά του Πούτιν

«Μια Ρωσία χωρίς τον Πούτιν» – Χιλιάδες ξανά στους δρόμους της Μόσχας

«Πούτιν φύγε!» – Χιλιάδες στους δρόμους κατά του Ρώσου προέδρου (ΦΩΤΟ)

“Χαστούκι” για τον Πούτιν στις βουλευτικές εκλογές

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε