Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ουζμπεκιστάν: Περίπατος Μιρζιόγεφ στις Προεδρικές εκλογές – Συγχαρητήρια από Πούτιν

Ουζμπεκιστάν: Περίπατος Μιρζιόγεφ στις Προεδρικές εκλογές – Συγχαρητήρια από Πούτιν

Ο προσωρινός πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Σαβκάτ Μιρζιόγεφ κέρδισε με το 88,6% των ψήφων τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες σ’ αυτή τη χώρα της κεντρικής Ασίας, ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική εκλογική επιτροπή.

Η επιτροπή ανακοίνωσε από τη δημόσια τηλεόραση ότι η συμμετοχή έφθασε το 89% σ’ αυτή την ψηφοφορία, η οποία έφερε αντιμέτωπους τον Μιρζιόγεφ με τρεις λίγο γνωστούς υποψηφίους για να αναδειχθεί ο διάδοχος του πρώην ισχυρού άνδρα του Ουζμπεκιστάν, του Ισλάμ Καρίμοφ, που πέθανε τον Σεπτέμβριο.

Οι εκλογές αυτές οργανώθηκαν τρεις μήνες μετά την κηδεία του Ισλάμ Καρίμοφ, ο οποίος πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία σε ηλικία 78 ετών, αφού κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα.

Ο 59χρονος Μιρζιόγεφ διορίσθηκε προσωρινός πρόεδρος μερικές ημέρες μετά τον θάνατο του Καρίμοφ και ήταν το μεγάλο φαβορί για να κερδίσει μια πενταετή προεδρική θητεία.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη «θερμά» τον νέο πρόεδρο λίγο μετά την ανακοίνωση της νίκης του, προσκαλώντας τον επίσης να μεταβεί στη Ρωσία για επίσημη επίσκεψη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Σύμμαχος από παλιά του Ισλάμ Καρίμοφ, ο Σαβκάτ Μιρζιόγεφ διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2003 έως το 2016. Ο διορισμός του στη θέση του προσωρινού προέδρου είχε ερμηνευθεί ως ένδειξη ότι η πολιτική του Καρίμοφ θα συνεχιστεί.

Όμως μετά την άνοδό του στην προεδρία, ο Μιρζιόγεφ έχει πολλαπλασιάσει τα σημάδια μιας χαλάρωσης: έδωσε χάρη σ’ έναν διάσημο πολιτικό κρατούμενο και υποστηρίζει πως θέλει να μεταρρυθμίσει την οικονομία της χώρας, η οποία βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του κράτους.

Στις χθεσινές προεδρικές εκλογές αντιμετώπισε τρεις άλλους υποψηφίους: τους Καταμτζάν Κετμόνοφ του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, Ναριμόν Ουμάροφ και Σαρβάρ Οταμουράτοφ, αμφότερους προερχόμενους από το Κοινωνικό Δημοκρατικό Κόμμα.

Το Ουζμπεκιστάν, το οποίο είναι ανεξάρτητο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, δεν έχει πραγματοποιήσει ποτέ εκλογές που να θεωρηθούν ελεύθερες από τους διεθνείς παρατηρητές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε