Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ψάχνουν λύση για το χρέος οι ΗΠΑ

Νέα συνάντηση μεταξύ Ομπάμα και ηγετών του Κογκρέσο, σε μία προσπάθεια να αποφύγει η χώρα μία στάση πληρωμών στις 2 Αυγούστου.

“Βουλευτές και γερουσιαστές θα προσπαθήσουν να συνδυάσουν 3  με 4 τρισ. δολάρια ως περικοπές στο δημόσιο έλλειμμα και να ανοίξουν τον δρόμο έτσι, για να αυξηθεί έγκαιρα το όριο χρέους του Δημοσίου” είπε στο Reuters στενός συνεργάτης της Ρεπουμπλικανικής ηγεσίας στο Κογκρέσο.

Πριν ξεκινήσουν τη Δευτέρα οι ασιατικές χρηματαγορές, “μια συμφωνία (με τον Λευκό Οίκο) με αυτό το περιεχόμενο μπορεί να γίνει γύρω στις 16:00 ώρα Ουάσινγκτον (23:00 ώρα Ελλάδα) την  Κυριακή”, πρόσθεσε η ίδια πηγή, “και να τεθεί προς ψήφιση στο Κογκρέσο τη Δευτέρα”.

Η ίδια πηγή αποσαφήνισε, ακόμα, ότι «η εν λόγω συμφωνία δεν προβλέπει έσοδα».

Ο πρόεδρος Ομπάμα με δηλώσεις του κάλεσε “το Κογκρέσο να μην παίξει με τη φωτιά” στο θέμα της επιδιωκόμενης συμφωνίας για έλλειμμα-χρέος του δημοσίου.

“Δε χρειάζεται το Κογκρέσο να επιδίδεται, με τρόπο αψήφιστο, σε παιχνίδια…στο πεδίο της οικονομίας μας. Ας επιδείξει, αντίθετα, ένα αίσθημα ευθύνης, ας δουλέψει, ας ασχοληθεί με το δημόσιο έλλειμμα, ας εμποδίσει τη στάση πληρωμών του δημοσίου”.

Την Παρασκευή ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ αποχώρησε από τις συνομιλίες.
Ο Ομπάμα είπε οτι ο Μπένερ απέρριψε μία «εξαιρετικά δίκαιη συμφωνία» που θα περιελάμβανε περικοπές 650 δισ. δολαρίων από κοινωνικά προγράμματα.

Από την πλευρά του, ο Μπένερ ισχυρίστηκε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο πρόεδρος είχε αλλάξει τη θέση του και ζητούσε αύξηση της φορολογίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε