Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ψάχνουν ζωντανούς μέσα στο ορυχείο

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
Διασώστες συνέχιζαν τις προσπάθειες μέχρι αργά το πρωί στο ανθρακωρυχείο στην Δυτική Βιρτζίνια για να ανασύρουν τέσσερις εργαζόμενους…..

 

….μετά την έκρηξη η οποία στοίχισε τη ζωή 25 συναδέλφων τους, στο χειρότερο δυστύχημα του είδους στις ΗΠΑ τα τελευταία 25 χρόνια.
 
Ο κυβερνήτης της πολιτείας Τζο Μάντσιν δήλωσε ότι οι οικογένειες των εργαζόμενων συνεχίζουν να ελπίζουν “σ’ ένα θαύμα”, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε την Δευτέρα στο Upper Big Branch Mine, που ανήκει στην εταιρία Massey Energy.
 
Πολιτειακός αξιωματούχος δήλωσε ότι δε θα “αφήσει πέτρα στη θέση της” στην προσπάθεια να εξακριβώσει ποια ήταν η αιτία του δυστυχήματος.
 
Ο Ντον Μπλάνκενσιπ, διευθύνων σύμβουλος της Μάσεϊ, είπε στο ABC ότι η καταστροφή προκλήθηκε “από μια έκρηξη κάποιου είδους, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές τι έγινε, δεν ξέρουμε πραγματικά τι να πούμε [. . .] όλοι οι ειδικοί για θέματα ασφάλειας που έχουμε, όλοι πίστευαν ότι ήταν ένα ασφαλές ανθρακωρυχείο”.
 
Οι προσπάθειες διάσωσης επιβραδύνθηκαν ώστε να εξασφαλιστεί ότι δε θα συγκεντρωθεί μεθάνιο, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή και των διασωστών στο ορυχείο, που βρίσκεται 48 χλμ. νότια του Τσάρλεστον, της πρωτεύουσας της πολιτείας. Οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε βάθος περίπου 335 μέτρων.
 
Οι αγωνιούσες οικογένειες ενημερώθηκαν ότι “δε θα αλλάξει τίποτα ως τις 08:00 είπε ο κυβερνήτης Μάντσιν. Όλοι οι συγγενείς των αγνοουμένων ελπίζουν “ότι μπορεί να γίνει ένα θαύμα, ότι κάποιος ή ακόμα και οι τέσσερις θα βρεθούν”, είπε ο Μάντσιν στο CNN. “Όλοι ξέρουν ότι παλεύουμε ενάντια σε όλα. . . χρειαζόμαστε τις προσευχές σας”.
 
Ο απολογισμός των θυμάτων καθιστά αυτό το δυστύχημα το χειρότερο από το 1984, όταν 27 ανθρακωρύχοι είχαν χάσει τη ζωή τους από πυρκαγιά στη Γιούτα. Στο Ορυχείο Άπερ Μπιγκ Μπραντς είχαν σημειωθεί τρεις θάνατοι από εργατικό ατυχήματα από το 1998, ενώ οι τραυματισμοί εργαζομένων σε αυτό ήταν αρκετοί περισσότεροι από τον εθνικό μέσο όρο, σύμφωνα με ομοσπονδιακά στοιχεία.
 
Το ορυχείο έχει δύο θαλάμους ασφαλείας, όπου υπάρχει αποθηκευμένη τροφή, νερό και οξυγόνο για να επιβιώσουν οι εργαζόμενοι για τέσσερις ημέρες. Οι διασώστες ελπίζουν ότι οι αγνοούμενοι κατάφεραν να φθάνουν εκεί.
Το χειρότερο δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο στις ΗΠΑ είχε σημειωθεί το 1906, επίσης στην Δυτική Βιρτζίνια, στο ορυχείο Μόνονγκα.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε