Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ψηφιοποιείται το αρχείο του Νέλσον Μαντέλα

Το Ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα και η Google ανακοίνωσαν πως ξεκίνησαν τη ψηφιοποίηση του αρχείου του ιστορικού ηγέτη της Νοτίου Αφρικής, προκειμένου να διευκολύνουν το κοινό να αποκτήσει πρόσβαση σε χιλιάδες έγγραφα.

Ημερολόγια της φυλακής του Μαντέλα, ιδιωτική αλληλογραφία και σημειώσεις του κατά τη διάρκεια συναντήσεων υψηλού επιπέδου θα είναι διαθέσιμα στο κοινό μέσω του διαδικτύου.

Το Ίδρυμα ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε επαφή με ξένες κυβερνήσεις και έτερα ιδρύματα που διαθέτουν σημαντικά έγγραφα του Μαντέλα, προκειμένου να τα αρχειοθετήσει και αυτά.

«Δεν αναμένουμε φυσικά να μας στείλουν τα πρωτότυπα, αποδεχόμαστε και αντίγραφα», τόνισε ο Ασμάτ Ντανγκόρ, πρόεδρος του Ιδρύματος Μαντέλα, προσθέτοντας πως ορισμένα από τα έγγραφα αυτά μπορεί να περιέχουν πολύ προσωπικά στοιχεία, ή πληροφορίες που αφορούν πρόσωπα που ακόμη βρίσκονται εν ζωή.

Η Google προσέφερε στο Ίδρυμα Μαντέλα 1,25 εκατ. δολάρια για να φέρει εις πέρας το σχέδιο.

Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία ψηφιοποίησης των πιο κατεστραμμένων εγγράφων, ανακοίνωσε το μέλος του Ιδρύματος Σέλο Χάτανγκ, τονίζοντας πως η όλη εργασία θα γίνει σταδιακά και θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθεί.

Ο 92χρονος πρώην πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα, εμβληματική μορφή του αγώνα κατά του Απαρτχάιντ, και ο οποίος πέρασε 27 χρόνια μέσα στις φυλακές του ρατσιστικού καθεστώτος, αναπαύεται σήμερα στην κατοικία του στο Γιοχάνεσμπουργκ, έπειτα από βραχεία νοσηλεία του στα τέλη Ιανουαρίου συνεπεία λοίμωξης του αναπνευστικού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε