Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ψήφισαν υπέρ του νέου συντάγματος στο Κιργιστάν

Ψήφισαν υπέρ του νέου συντάγματος στο Κιργιστάν

Το 89,65% του εκλογικού σώματος του Κιργιστάν ψήφισε υπέρ του νέου Συντάγματος για την εγκαθίδρυση κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Μπισκέκ, μετά την καταμέτρηση του 50,45% των ψήφων.

Τα πρώτα συνολικά αποτελέσματα αναμένονται το πρωί της Δευτέρας. Η επιτροπή δημοσίευσε τα αποτελέσματα αυτά στην ιστοσελίδα της www.shailoo.gov.kg.

“Πιστεύουμε ότι το δημοψήφισμα είναι έγκυρο,” δήλωσε νωρίτερα η προσωρινή πρόεδρος της χώρας Ρόζα Οτουνμπάγεβα. “Το νέο σύνταγμα της δημοκρατίας του Κιργιστάν εγκρίθηκε παρά τις σποραδικές επιθέσεις αυτών που ήταν αντίθετοι”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, η Ουτουνμπάγεβα. 

“Ο λαός έδωσε τέλος στην εποχή της απολυταρχικής και οικογενειακής διαχείρισης”, σημείωσε αναφερόμενη στον πρώην πρόεδρο Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Κιργιστάν μετά την αιματηρή εξέγερση του Απριλίου. 

Το νέο Σύνταγμα αποδυναμώνει σημαντικά τον πρόεδρο προς όφελος του κοινοβουλίου, προκειμένου να αποφεύγεται η συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια ενός μόνο ατόμου.

Η κεντρική εκλογική επιτροπή του Κιργιστάν είχε ανακοινώσει ότι το ποσοστό συμμετοχής στο σημερινό δημοψήφισμα έφτασε στο 57,74% και ότι οι κάλπες έκλεισαν στις 20:00 τοπική ώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε