Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ψήφος εμπιστοσύνης ή πτώση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι;

Κρίσιμη η σημερινή μέρα για τον ιταλό πρωθυπουργό. Τα πράγματα θα κριθούν από το αν θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης ή όχι.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, απηύθυνε έκκληση προς όλες τις κεντροδεξιές δυνάμεις να συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνησή του, μιλώντας χθες από το βήμα της ιταλικής Γερουσίας.
 
“Ο κύριος στόχος μας είναι η ενότητα των μετριοπαθών πολιτικών δυνάμεων και του λαού που εκπροσωπούν”, τόνισε ο “Καβαλιέρε” και πρόσθεσε:
 
“Δεν αγνοήσαμε τη λαϊκή εντολή. Κάθε κριτική είναι δυνατή και επιτρεπτή, όχι όμως η οριστική ρήξη”.
 
Δήλωσε επίσης έτοιμος να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του την αλλαγή του εκλογικού νόμου -όπως ζητά η αντιπολίτευση- να προωθήσει τη μείωση του συνολικού αριθμού των βουλευτών και να εργασθεί ώστε να ξεπερασθούν οι διαφορές στο εσωτερικό της ιταλικής κεντροδεξιάς.
 
Αργά σήμερα το απόγευμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, πρόκειται να μεταβεί στο μέγαρο της Βουλής, “Μοντσετσιτόριο”, για να ζητήσει από τους 630 βουλευτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.
 
Η στήριξη της Γερουσίας στον “Καβαλιέρε”, θεωρείται βέβαιη, ενώ, σε ότι αφορά τη Βουλή, ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει το αποτέλεσμα. Σύμβουλοι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ανέφεραν σήμερα ότι “υπάρχει αισιοδοξία. Τελικά, η κυβέρνηση μπορεί να τα καταφέρει, έστω και με ελάχιστη διαφορά ψήφων”.
 
Ο επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Udc, Πιερφερντινάντο Καζίνι, έθεσε, όμως, σχετικά, ένα γενικότερο ερώτημα: “Εστω και αν μπορέσει να υπερισχύσει, με διαφορά μιας ή δυο ψήφων, ο “Καβαλιέρε“, θα είναι σε θέση να συνεχίσει να κυβερνά;”.
 
Πολιτικοί σχολιαστές, αναφέρουν, ότι σε μια τέτοια περίπτωση, η πιο πιθανή εξέλιξη, είναι να ζητηθεί από τον κεντροδεξιό, κυβερνητικό συνασπισμό, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
 
Σε τηλεοπτική παρέμβασή του, πάντως, ο Τζανφράνκο Φίνι, πρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής του νεοσύστατου κόμματος “Μέλλον και Ελευθερία”, απέκλεισε κάθε δυνατότητα συμβιβασμού.
 
“Ο Μπερλουσκόνι δεν πρόκειται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και από την Τρίτη το κόμμα μας θα είναι στην αντιπολίτευση, χωρίς, βέβαια, να εγκαταλείψει τον χώρο της κεντροδεξιάς”, τόνισε ο Φίνι.
 
“Το κύριο πρόβλημα του πρωθυπουργού, είναι να μπορέσει να παραμείνει εντός κυβερνητικού μεγάρου, για να μην αντιμετωπίσει τις δίκες σε βάρος του”, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ιταλικής βουλής. Μέλη του κόμματος “Μέλλον και Ελευθερία”, μαζί με το κεντρώο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα “Udc” και τη μικρή δύναμη “Api” του Φραντσέσκο Ρουτέλλι, έχουν καταθέσει πρόταση μομφής, με τις υπογραφές όλων των βουλευτών τους . Τις τελευταίες ώρες, όμως, κάποιοι μετριοπαθείς συνεργάτες του Φίνι, όπως ο Σιλβάνο Μόφα και ο Τζουζέππε Κόνσολο, προσπάθησαν να λειτουργήσουν ως “γέφυρα επικοινωνίας” προς τον Ιταλό πρωθυπουργό, και εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, για τον οριστικό αποκλεισμό κάθε συμβιβαστικής λύσης.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε