Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

“Ψυχρός πόλεμος” Τόρις και Φιλελεύθερων!

Τα ανώτερα στελέχη των δύο κομμάτων που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Βρετανία ανέλαβαν να ρίξουν τους τόνους στη διαμάχη του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον με τον αντιπρόεδρο Νικ Κλεγκ, διαβεβαιώνοντας ότι ο συνασπισμός θα παραμείνει ενωμένος.

Την ίδια στιγμή, πάντως, στελέχη και των δύο κομμάτων αλληλοκατηγορούνται για την στάση των πολιτικών τους αρχηγών.
 
Αιτία για όλα αυτά; Η απόφαση Κάμερον να κρατήσει τη χώρα έξω από τους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς για το δημοσιονομικό μέλλον της ΕΕ και όχι μόνο.
 
Ο Νικ Κλεγκ αποστασιοποιήθηκε την Κυριακή από τη γραμμή του Κάμερον, χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις του πρωθυπουργού (ουσιαστικά το βέτο απέναντι στη γραμμή Μέρκελ-Σαρκοζί) «κακή απόφαση» για τη Βρετανία.
 
Οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί δύο φορές προκειμένου να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η απόφαση, όμως, του ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών να μην παραστεί στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου ο Ντέιβιντ Κάμερον εξηγούσε στους βουλευτές την απόφασή του, προκάλεσε ποικίλα σχόλια.
 
Ο αρχηγός των Εργατικών, Έντ Μίλιμπαντ, δήλωσε πως η απουσία του επικεφαλής των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων αποδεικνύει πως ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν μπορεί να πείσει ούτε τον αναπληρωτή του για τα οφέλη του βρετανικού «όχι».
 
Στελέχη των Τόρις κατηγόρησαν τον Νικ Κλεγκ για την απόφασή του να μην παραστεί στην ενημέρωση που έκανε ο Κάμερον σε βουλευτές, ενώ ένας βουλευτής χαρακτήρισε την κίνηση «δειλία».
 
Βουλευτές των Φιλελεύθερων Δημοκρατών επιμένουν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν κινδυνεύει από τις διαφωνίες των δύο κομμάτων για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
 
Ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Σάιμον Χιού δήλωσε ότι «οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες συμμετείχαν στο συνασπισμό σκεφτόμενοι το εθνικό συμφέρον. Το κάναμε για να υπάρξει ένας κυβερνητικός συνασπισμός για πέντε χρόνια και θα υπάρξει».
 
Δεν λείπουν βέβαια και οι επικριτικές φωνές για τη στάση του Ντέιβιντ Κάμερον, με πολλά στελέχη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών να τον κατηγορούν ότι προσήλθε στη Σύνοδο της ΕΕ «χωρίς ενημέρωση, χωρίς φίλους και χωρίς ευελιξία».
 
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες προσάπτουν στον Βρετανό πρωθυπουργό «αδέξια» στρατηγική, ενώ ο Κρις Χουν, υπουργός Ενέργειας είπε: «Υπάρχει ένα παλιό ρητό στις Βρυξέλλες: “εάν δεν είσαι στο δωμάτιο, είσαι στο μενού”» είπε αναφερόμενος στην «απομόνωση» της Βρετανίας.
 
Το κόμμα του Νικ Κλεγκ σκοπεύει να θέσει το θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης.
 
Σύμφωνα με πηγές του Guardian, έγγραφα που αναφέρονταν στις λεπτομέρειες της άσκησης βέτο και βασικά σημεία της βρετανικής στρατηγικής δεν είχαν σταλεί στην ΕΕ, με αποτέλεσμα το Λονδίνο να μην έχει προλάβει να βρει εντός της Ένωσης συμμάχους που θα στηρίξουν τη θέση του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε