Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Πάει η Κάρλα Μπρούνι για ευρωβουλευτής;

Πάει η Κάρλα Μπρούνι για ευρωβουλευτής;

Η κύρια πρόταση είναι να δημιουργηθεί μια πανευρωπαϊκή εκλογική περιφέρεια, στην οποία θα εκλέγονται 25 πρόσθετα μέλη.

Την πρόταση να συμμετέχουν διασημότητες όπως η Κάρλα Μπρούνι στο κοινοβούλιο του Στρασβούργου ως πανευρωπαϊκοί υποψήφιοι προκειμένου να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους εξετάζουν οι ευρωβουλευτές.

Ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής των Βρετανών Άντριου Νταφ, εισηγητής της μεταρρύθμισης των εκλογών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου εξετάζει τέτοιου είδους προτάσεις.

Η κύρια πρόταση είναι να δημιουργηθεί μια πανευρωπαϊκή εκλογική περιφέρεια, στην οποία θα εκλέγονται 25 πρόσθετα μέλη, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των ευρωβουλευτών στους 776, δήλωσε σήμερα ο Άντριου Νταφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Οι ευρωβουλευτές εκλέγονται από τις χώρες τους με αποτέλεσμα τα εθνικά τους θέματα να αποτελούν προτεραιότητα και να παραμελούν τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Την ίδια ώρα το ποσοστό αποχής στις ευρωεκλογές εξακολουθεί να ανεβαίνει. Συγκεκριμένα, το ποσοστό αποχής έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ τον Ιούνιο του 2009, αγγίζοντας το 43,1%. 

Σύμφωνα με τον βρετανό ευρωβουλευτή, οι πανευρωπαϊκοί υποψήφιοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην μείωση της δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων με την παρουσίαση των ευρωπαϊκών θεμάτων στο ευρωκοινοβούλιο.

“Θα μπορούσε να είναι η Κάρλα Μπρούνι ή οι αστέρες του ποδοσφαίρου. Οι υποψήφιοι θα μπορούσαν επίσης να είναι έξω από τον πολιτικό κόσμο. Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα στο να ενισχύσουμε τα ψηφοδέλτια με αστέρες της ποπ ή του ποδοσφαίρου, οι οποίοι προσελκύουν τους ανθρώπους” δήλωσε ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής.

Η πρόταση του εισηγητή είναι στο μέλλον οι ψηφοφόροι να μπορούν να επιλέγουν από δύο ειδών ψηφοδέλτια ένα εθνικό και ένα πανευρωπαϊκό. “Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις ευρωπαϊκές εκλογές. Εάν δεν γίνει τίποτα, η αξιοπιστία της ΕΕ θα αμφισβητηθεί” πρόσθεσε ο κ. Νταφ.

   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε