Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Παγκόσμια ημέρα συμπαράστασης στις Pussy Riot η 17η Αυγούστου

Παγκόσμια ημέρα συμπαράστασης στις Pussy Riot η 17η Αυγούστου

Η 17η Αυγούστου, ημέρα που αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου, κηρύχθηκε παγκόσμια ημέρα συμπαράστασης στις τρεις γυναίκες του ρωσικού πανκ συγκροτήματος Pussy Riot.

Τα μέλη του συγκροτήματος δικάζονται για μια «προσευχή» κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που τραγούδησαν σε καθεδρικό ναό της Μόσχας.

«Η 17η Αυγούστου κηρύχθηκε παγκόσμια ημέρα συμπαράστασης στις Pussy Riot», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος Μαρκ Φεϊγκούν.

«Είναι ήδη προγραμματισμένο να υπάρξουν εκδηλώσεις συμπαράστασης στις Pussy Riot στο Παρίσι, το Βερολίνο, το Λονδίνο και προφανώς στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ανάλογες δράσεις αναμένεται να διοργανωθούν στη Νέα Υόρκη, τη Μαδρίτη, την Βαρκελόνη, την Πράγα, το Εδιμβούργο και το Δουβλίνο, σημείωσε ο Φεϊγκούν.

Οι εκδηλώσεις συμπαράστασης θα πραγματοποιηθούν στις 13:00 ώρα Ελλάδας, δηλαδή μία ώρα πριν την ανακοίνωση της απόφασης, επεσήμανε ο δικηγόρος.

Η Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, 22 ετών, η Μαρία Αλεξίνα, 24 ετών, και η Γεκατερίνα Σαμούτσεβιτς, 29 ετών, κρατούνται εδώ και δικάζονται από τα τέλη Ιουλίου επειδή στις 21 Φεβρουαρίου τραγούδησαν μια «προσευχή πανκ» κατά του Πούτιν στον καθεδρικό ναό του Ιησού Σωτήρα στη Μόσχα.

Οι τρεις γυναίκες κατηγορούνται για «χουλιγκανισμό και θρησκευτικό μίσος», σύμφωνα με τον εισαγγελέα που ζήτησε να καταδικαστούν σε τρία χρόνια φυλάκιση.

Εξάλλου ένας αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, διέψευσε σήμερα ότι προσέβαλε την αμερικανίδα τραγουδίστρια Μαντόνα χαρακτηρίζοντάς την «παλιά π…» επειδή στη διάρκεια συναυλίας της στη Μόσχα την Τρίτη εξέφρασε την υποστήριξή της στις Pussy Riot.

Σε μια συνομιλία στον λογαριασμό του στο twitter με έναν άλλο χρήστη που αναφέρθηκε στη Μαντόνα, ο Ρογκόζιν απάντησε: «Με τα χρόνια κάθε παλιά π… θέλει να δίνει μαθήματα ηθικής στον κόσμο».

Σήμερα πάντως ο ρώσος αντιπρόεδρος εξήγησε στον λογαριασμό του στο Facebook ότι το σχόλιό του, που αναμεταδόθηκε ευρέως από τα ρωσικά και τα ξένα μέσα ενημέρωσης, παρανοήθηκε.

Αυτό το γράμμα με τα αποσιωπητικά θα μπορούσε να σημαίνει και κάτι άλλο από αυτό που ήρθε στο νου όλων, σημείωσε ο Ρογκόζιν.

«Όλος ο κόσμος ερμήνευσε με έναν τρόπο το γράμμα “b” του σχολίου μου, την ώρα που θα μπορούσε να σημαίνει και κάτι άλλο, όπως ‘θεά’ ή ‘χορεύτρια’», αναφέρει στο Facebook.

Στα ρωσικά η προσβολή που προφανώς χρησιμοποίησε εναντίον της Μαντόνα ο Ρογκόζιν ξεκινά από το γράμμα “b”, όπως και οι λέξεις “boguina”(θεά) και “ballerina” (χορεύτρια).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε