Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Παγκόσμιος συναγερμός! Νέα εκτόξευση πυραύλου από τον Κιμ Γιονγκ Ουν

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

– Την είδηση επιβεβαιώνει το Αμερικανικό Πεντάγωνο
– Σε ανακοίνωσή του λέει ότι έγινε μια νέα εκτόξευση πυραύλου που θεωρεί πως ήταν βαλλιστικός από τη Βόρεια Κορέα.
– Ο πύραυλος έπεσε στη θάλασσα της Ιαπωνίας σύμφωνα με ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης της χώρας
– Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας έχει συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο
– Εκτιμάται ότι η εκτόξευση έγινε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 28ης Ιουλίου (τοπική ώρα) και ο πύραυλος πέταγε για 45 λεπτά

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι έγινε μια νέα εκτόξευση πυραύλου — ο οποίος θεωρεί πως ήταν βαλλιστικός — από τη Βόρεια Κορέα. Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου, Jeff Davis, δήλωσε ότι η εκτόξευση έγινε στις 10:45 π.μ. περίπου (τοπική ώρα). Είπε ότι το Πεντάγωνο βρίσκεται στη διαδικασία της αποτίμησης της τροχιάς που διέγραψε και άλλων στοιχείων της πτήσης, για να συγκεντρώσει σαφέστερες πληροφορίες. “Αξιολογούμε την κατάσταση και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες σύντομα”.

Σχετική ανακοίνωση έγινε και από την Δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ιαπωνίας, που επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι αυτή την ώρα συγκεντρώνουν πληροφορίες για περαιτέρω ανάλυση. Υπάρχει πιθανότητα ο πύραυλος να έχει πέσει στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας, στη θάλασσα, αναφέρουν πληροφορίες από το Υπουργείο Άμυνας της χώρας, τις οποίες επικαλείται το ρεπορτάζ της Δημόσιας Ιαπωνικής τηλεόρασης.

Πιστεύεται ότι η εκτόξευση έγινε πριν από τα μεσάνυχτα της 28ης Ιουλίου (τοπική ώρα) ενώ έχει εκδοθεί σχετική ειδοποίηση για πλοία και σκάφη στην περιοχή. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe συγκαλεί συνάντηση έκτακτης ανάγκης. Ο Abe τόνισε ότι το Τόκιο θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ιαπώνων.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας ενώ μιλάει σε δημοσιογράφους μετά την εκτόξευση πυραύλου - ΦΩΤΟ REUTERS

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap η Νότια Κορέα επιβεβαίωσε ότι ένας “μη αναγνωρισμένος πυραύλος” είχε εκτοξευθεί από το Βορρά.

“Πέταξε” για περίπου 45 λεπτά λένε οι Ιάπωνες αξιωματούχοι, με τους Νοτιοκορεάτες ομολόγους τους να προσθέτουν ότι ο πύραυλος έπεσε στη θάλασσα, από την ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας.

Η νέα εκτόξευση σημειώθηκε μερικές εβδομάδες μετά την πρώτη επιτυχή δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) από την Πιονγκγιάνγκ…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,rt

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε