Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Παίζουν με τη διεθνή κοινή γνώμη οι ΗΠΑ – «Αποτρόπαιες οι φωτογραφίες, ακόμη σκεφτόμαστε αν θα τις δημοσιεύσουμε»

Παίζουν με τη διεθνή κοινή γνώμη οι ΗΠΑ – «Αποτρόπαιες οι φωτογραφίες, ακόμη σκεφτόμαστε αν θα τις δημοσιεύσουμε»

– Αν και είχαν διαρρεύσει το αντίθετο, τελικά οι ΗΠΑ υπαναχωρούν και δε δημοσιεύουν τις φωτογραφίες του νεκρού Λάντεν
– Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
– Γιατί αργεί να αποφασιστεί οριστικά η δημοσίευση των φωτογραφιών της ταφής στη βόρεια Αραβική θάλασσα
– 40 λεπτά η διάρκεια της επιχείρησης, παρούσες η γυναίκα και η 12χρονη κόρη του!

Η πληροφορία είδε το φως της δημοσιότητας νωρίς το απόγευμα της Τρίτης και σε δευτερόλεπτα έκανε το γύρο του κόσμου. Οι φωτογραφίες που να αποδεικνύουν, άλλωστε, ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν είναι νεκρός αναμένονται με ανυπομονησία από την παγκόσμια κοινή γνώμη. Μόνο που τελικά όλος ο πλανήτης έμεινε στο… περίμενε!
Σε μια φωτογραφία πως έγινε η επιχείρηση κατά του Λάντεν. "Πατήστε" στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση
Στην καθημερινή ενημέρωση του Λευκού Οίκου, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες από την εισβολή στο κρησφύγετο του ηγέτη της αλ Κάιντα, που να τον απαθανατίζουν νεκρό. Αιτία; Το αποτρόπαιο θέαμα… 

«Η φωτογραφίες είναι αποκρουστικές και η κυβέρνηση ακόμη εξετάζει το αν θα τις δημοσιεύσει» είπε και αρνήθηκε να πει ποιος έχει δει τις περιβόητες εικόνες και που βρίσκονται αυτές…
Νωρίτερα, κορυφαίος αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται δήλωσε ότι η απόφαση να δοθούν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες ανήκει στον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Η μια από αυτές θα δείχνει τα τραύματα του Λάντεν στο κεφάλι, πάνω από το αριστερό μάτι. Μόνο που δεν είπε πότε θα γίνει αυτό…

Άλλος κορυφαίος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα δήλωσε στο CNN ότι από το κρησφύγετο του Λάντεν, οι αμερικανικές αρχές έχουν πάει 10 σκληρούς δίσκους, πέντε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, 100 συσκευές αποθήκευσης, οι οποίες περιλαμβάνουν δισκέτες και DVD.

Ήδη από τη Δεύτερα, ο Λευκός Οίκος έχει παραλάβει τρία σετ φωτογραφιών:
1. το πρώτο δείχνει τον Λάντεν αφού μεταφέρθηκε στο Αφγανιστάν. Σε αυτό είναι καθαρή η λήψη και στο πρόσωπο του. Πρόκειται για φρικιαστική εικόνα, αφού δείχνει ένα τεράστιο ανοιχτό τραύμα στο κεφάλι
2. το δεύτερο σετ είναι από το αεροπλανοφόρο Carl Vinson, πριν και αφού ο Λάντεν τυλιχτεί με το λευκό σάβανο.
3. το τρίτο σετ είναι φωτογραφίες από την επιδρομή στο κρησφύγετο και δείχνουν νεκρούς δυο αδελφούς του Λάντεν και έναν γιο του, περίπου 18 ετών.
Δημοσιογράφοι και απλός κόσμος έξω από το κτίριο όπου εκτελέστηκε ο Νο1 καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο - ΦΩΤΟ REUTERS
Ο Κάρνεϊ μπήκε και σε κάποιες λεπτομέρειες της επιχείρησης: ο μπιν Λάντεν αντιστάθηκε αλλά ήταν άοπλος, μια γυναίκα (μάλλον μια από τις συζύγους του) προσπάθησε να μπει μπροστά του ως ασπίδα για να τον προστατεύσει. Πυροβολήθηκε στο πόδι, αλλά δε σκοτώθηκε. Παρούσα στη συμπλοκή και στην εκτέλεση και η 12χρονη κόρη του Λάντεν.

Στο κρησφύγετο βρίσκονταν δυο οικογένειες. Οι οποίες ζούσαν μια μάλλον… ήσυχη καθημερινότητα, αφού κανείς δεν τους ενοχλούσε και δέχονταν και επισκέψεις! Η οικογένεια Λάντεν βρισκόταν στο δεύτερο και τον τρίτο όροφο. Εκεί εισέβαλαν οι αμερικανοί κομάντος και βρήκαν τον ηγέτη της αλ Κάιντα, πυροβολώντας και σκοτώνοντάς τον.

Ακολούθως, τον μετέφεραν μακριά από το Πακιστάν και πάνω από τη βόρεια Αραβική Θάλασσα, αφού είχαν πλύνει το σώμα του και το είχαν τυλίξει σε λευκό σάββανο (όπως προστάζει η μουσουλμανική θρησκεία), πόντισαν τη σορό του.

Η τακτική των Αμερικανών να ποντίσουν τη σωρό του στη βόρεια Αραβική Θάλασσα, ανοιχτά του Πακιστάν, έχει… εκτοξεύσει τις φωτογραφίες-ντοκουμέντο στη σφαίρα του μύθου! Πολύ περισσότερο γιατί υπάρχουν κι εκείνοι που περιμένουν απτές αποδείξεις του τι έγινε στο καταφύγιό του στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν.

Ήδη, άλλωστε, οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν ξεκαθάρισαν ότι δεν έχουν πεισθεί ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα είναι νεκρός. «Δεδομένου ότι οι Αμερικανοί δεν προσκόμισαν κανένα αποδεικτικό στοιχείο για να ενισχύσουν τη θέση τους και κάνείς από όσους ήταν παρόντες δεν έχει επιβεβαιώσει ή αρνηθεί το θάνατο του, το Ισλαμικό Εμιράτο θεωρεί κάθε ισχυρισμό πρόωρο», δήλωσε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο Reuters.

Την ίδια ώρα, οι πακιστανικές αρχές βρίσκονται στο στόχαστρο. Ήξεραν ή όχι για την επιχείρηση των Αμερικανών στο έδαφός τους; Και κυρίως γνώριζαν που βρίσκεται ο Λάντεν και δεν είπαν ποτέ τίποτα;

Σύμφωνα με σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα, ο Οσάμα μπιν Λάντεν ζούσε στο συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα όπου βρέθηκε και εκτελέστηκε τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια.
Φωτορεπόρτερ από όλο τον κόσμο βρέθηκαν στο Πακιστάν για να απαθανατίσουν την ιστορία - ΦΩΤΟ REUTERS
«Πιστεύω ότι η τελευταία πληροφορία είναι ότι βρισκόταν σ’ αυτό το κτίριο τα πέντε ή έξι τελευταία χρόνια και ουσιαστικά δεν είχε καμιά αλληλεπίδραση με άλλους έξω απ’ αυτό το κτίριο. Όμως φαίνεται πως ήταν πολύ δραστήριος μέσα στο κτίριο», δήλωσε στην εκπομπή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS Early Show, ο Τζον Μπρέναν, αρμόδιος στο Λευκό Οίκο για θέματα αντιτρομοκρατίας.

«Και ξέρουμε ότι είχε δώσει στη δημοσιότητα βίντεο και ηχητικά μηνύματα. Ξέρουμε ότι ήταν σε επαφή με μερικούς ανώτερους αξιωματούχους της Αλ Κάιντα», πρόσθεσε.

«Έτσι αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα είναι να καταλάβουμε σε τι ήταν αναμιγμένος τα τελευταία χρόνια, να εκμεταλλευτούμε οποιαδήποτε πληροφορία μπορέσουμε να πάρουμε στο κτίριο και να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να καταστρέψουμε την Αλ-Κάιντα», κατέληξε ο Μπρέναν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το σκάνδαλο μιας φωτογραφίας – Πως ένας νεκρός έγινε «ο νεκρός μπιν Λάντεν»

Η… ήσυχη ζωή του Λάντεν στο Πακιστάν – 12χρονος ήταν καθημερινός… επισκέπτης της βίλας!

Καρέ, καρέ η επιχείρηση των Αμερικανών για τη δολοφονία του Λάντεν– Πως παρακολούθησε την επιχείρηση ο Ομπάμα

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν όπως δεν τον έχετε ξαναδεί – Φωτογραφίες από το παρελθόν

“Αφήστε με να κοιμηθώ”, ζητάει ο άνθρωπος που μετέδωσε μέσω Twitter τον θάνατο του Μπιν Λάντεν

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε