Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Παίζουν με το μέλλον της Κύπρου – Η τρόικα μοιράζει τα χαρτιά και κρίνει πότε θα γίνει το Eurogroup

Παίζουν με το μέλλον της Κύπρου – Η τρόικα μοιράζει τα χαρτιά και κρίνει πότε θα γίνει το Eurogroup

– Σε τεντωμένο σχοινί οι διαπραγματεύσεις Κύπρουτρόικας
– Νέα συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον Μιχάλη Σαρρή
– Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη γίνει αύριο το Eurogroup
– «Αγκάθι» και το αν θα εξαιρεθούν από το «κούρεμα» τα ταμεία πρόνοιας
– Έως 25% το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου, «μαχαίρι» και στις υπόλοιπες θέλουν οι τροϊκανοί

Συμφωνία ή χρεοκοπία παραμένει το δίλημμα που θέτουν οι δανειστές στην Κύπρο και οι εξελίξεις παραμένουν δραματικές. Τα δεδομένα αλλάζουν κάθε στιγμή, με τη Λευκωσία στημένη στον τοίχο, να προσπαθεί να σώσει ό,τι μπορεί.

Αλλά φαίνεται πως τα περιθώρια δεν είναι πολλά. Τα πάντα βρίσκονται στα χέρια των τριών εκπροσώπων των δανειστών. Εκείνοι θα αποφασίσουν αν οι προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης θα γίνουν δεκτές, εκείνοι θα αποφασίσουν αν η συμφωνία θα τεθεί στο τραπέζι του Eurogroup και κυρίως πότε θα γίνει αυτό.

Οι πληροφορίες από ευρωπαϊκές πήγες πως οδεύουν πως αναβολή του Eurogroup της Κυριακής επιβεβαιώνονται και από την κυπριακή πλευρά. Η συνεδρίαση είναι στον αέρα, όπως και το ταξίδι του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες.

Για να ανάψει το «πράσινο φως» απαιτείται συμφωνία και για το «κούρεμα» της Τράπεζας Κύπρου καθώς και η έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή.

Τα σενάρια που συζητούνται για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου είναι:
-Επιβολή τέλους 25% στις ανασφάλιστες καταθέσεις
-Επιβολή μικρότερου τέλους στις ανασφάλιστες καταθέσεις Κύπρου και μικρού τέλους στις υπόλοιπες ανασφάλιστες καταθέσεις του συστήματος.
– Επιβολή μικρότερου τέλους σε όλες τις ανασφάλιστες καταθέσεις.

Οι τροϊκανοί συναντώνται ξανά με τον υπουργό Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή και το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο και πιέζουν αφόρητα την κυπριακή πλευρά.

Η τρόικα φέρεται να αποδέχεται την πρόταση για «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και το κρίσιμο σημείο που απομένει είναι κατά πόσο θα εξαιρεθούν ή όχι τα Ταμεία Πρόνοιας. Η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της εξαίρεσης των Ταμείων Πρόνοιας, αλλά η τρόικα το αποδέχεται μόνο αν υπάρξει βαθύτερο κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ΡΙΚ έγινε αποδεκτό από το Eurogroup το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης ως θεσμός. Ωστόσο, θα φέρει τον τίτλο Ταμείο Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης. Δηλαδή, δεν θα ασχοληθεί μόνο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις τραπεζικές ανάγκες, αλλά και με την ανάπτυξη.

Στο ταμείο αυτό θα περιλαμβάνονται και οι εισφορές, οι οποίες θα γίνονται ακόμα και από πολίτες και οργανωμένα σύνολα για σκοπούς ανάπτυξης. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια άλλα στοιχεία θα περιλαμβάνονται σε αυτό το ταμείο, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεση τους να περιληφθούν σε αυτό τα Ταμεία Πρόνοιας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ NEWSIT.COM.CY

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράταση στο θρίλερ της Κύπρου – Κούρεμα σε όλες τις τράπεζες απαιτεί η τρόικα – Στον αέρα το Eurogroup

Προκλητικός Μπαγίς: Να χρησιμοποιήσει η Κύπρος την τούρκικη λίρα

Η… «καρχαρίας» Μέρκελ πίνει το αίμα της Κύπρου – Συγκλονιστικά σκίτσα

Κύπρος: Τι προβλέπει το Σχέδιο Προστασίας για καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων

Απίστευτη ταξιδιωτική οδηγία των Βρετανών για την Κύπρο – «Να προσέχετε τα λεφτά σας» – «Βλέπουν» ακόμη και… τρομοκρατική απειλή!

Σκληρό παζάρι για το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο – ΤΩΡΑ κρίσιμη συνάντηση με την τρόικα – Με αεροπλάνο της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες ο Αναστασιάδης

Τίποτα δεν τελείωσε για την Κύπρο – «Κουρεύουν» και την Τράπεζα Κύπρου – Αναστασιάδης και πολιτικοί αρχηγοί στις Βρυξέλλες για να σώσουν ό,τι μπορούν

Σαρρής: 25% το κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου για πάνω απο 100.000 ευρώ – Μεγάλοι περιορισμοί στις αναλήψεις

Σύσκεψη για τα σενάρια της επόμενης μέρας στην Κεντρική Τράπεζα

Υπέκυψαν στην Κύπρο στη “μέγγενη” της Ευρώπης – Άρον άρον μετά τα νομοσχέδια αναχωρούν για Βρυξέλλες

“Συνθλίβουν” την Κύπρο – Επανέρχεται το κούρεμα και ξεκινά αναδιάρθρωση της Λαϊκής και μεγάλο “ψαλίδι” για την Τράπεζα Κύπρου

Στην Τράπεζα Πειραιώς και επίσημα τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και η Λαϊκή στην Ελλάδα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε