Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Πανευρωπαικό μνημόνιο με ισόβια λιτότητα, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας

Πανευρωπαικό μνημόνιο με ισόβια λιτότητα, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας
Αυτά είναι τα βασικότερα συστατικά της συνταγής που προτείνουν οι Βρυξέλλες για την ευρωπαική οικονομία ενώ ψιθυρίζεται η εξαγορά του ελληνικού χρέους.
 

Τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μπαρόζο όσο και ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Ολι Ρεν ανακοίνωσαν με έμφαση ότι οικονομική ανάπτυξη στην ΕΕ χωρίς παράλληλη προώθηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν μπορεί να υπάρξει.
 
Αμέσως μετά στάθηκαν στην ανάγκη περαιτέρω αναμόρφωσης των συνταξιοδοτικών συστημάτων στην Ευρώπη με περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και γενική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
 
Παράλληλα τάχθηκαν υπέρ της άρσης των φραγμών που υπάρχουν στις οικονομίες των χωρών της ΕΕ, ξεκινώντας από τον τομέα της ενέργειας, αλλά και υπέρ της μεγαλύτερης ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας στα κράτη μέλη.
 
Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα τη διεύρυνση των πόρων αλλά και των πεδίων δράσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των κρίσεων, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει παραπάνω λεπτομέρειες.
 
Το ενθαρρυντικό είναι, αν δεν μείνουν σε υποσχέσεις, η πρόθεση τους να έχει και προληπτικό χαρακτήρα ο μηχανισμός αυτός και να μην είναι απλά η έσχατη παρέμβαση για τη διάσωση μιας χώρας.
 
Όπως μετέδωσε το οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το σχέδιο ενδέχεται να περιλαμβάνει δάνειο προς την Πορτογαλία ύψους 60 δις ευρώ, εξαγορά μέρους του ελληνικού χρέους, και αναμένεται να αποτελέσει τη συνέχεια των προσπαθειών των διαμορφωτών πολιτικής στην ευρωζώνη για να καθησυχαστούν οι αγορές.

Διαβάστε επίσης :

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε