Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Πανηγυρική επανεκλογή της Μπατσελέτ στη Χιλή

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS

Σε θρίαμβο για την πρόεδρο της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, εξελίχθηκαν οι προεδρικές εκλογές. Η Μπασελέτ κέρδισε την επανεκλογή της για μια δεύτερη θητεία επικρατώντας της κεντροδεξιάς αντιπάλου της Έβελιν Ματέι με μεγάλη διαφορά.

Με σχεδόν το 90% των ψήφων καταμετρημένο, η Μπατσελέτ εξασφαλίζει το 62% έναντι 38% για την Ματέι, πρώην υπουργό του κυβερνώντος κεντροδεξιού συνασπισμού.

Η Μπατσελέτ γίνεται τώρα η πρώτη ηγέτις της χώρας που εκτίει δύο θητείες μετά τον δικτάτορα στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ (1973 – 1990)

Τον περασμένο μήνα, κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών, έχασε για πολύ λίγο τη δυνατότητα να εκλεγεί.

“Είμαι χαρούμενη από το αποτέλεσμα και τη νίκη και θα είμαι πρόεδρος για όλους στη Χιλή”, δήλωσε η 62χρονη Μπατσελέτ όταν έλαβε το συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον απερχόμενο πρόεδρο Σεμπάστιαν Πινέρα, σύμφωνα με το Reuters.

Σε ομιλία προς τους οπαδούς της, η Μπατσελέτ είπε: “Είμαι υπερήφανη που σήμερα είμαι η εκλεγμένη πρόεδρός σας. Είμαι υπερήφανη για τη χώρα που χτίσαμε, αλλά ακόμη πιο υπερήφανη για αυτήν που θα χτίσουμε”.

Στο άκουσμα της είδησης, οι υποστηρικτές της βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Σαντιάγο να πανηγυρίσουν κουνώντας σημαίες και κορνάροντας.

Η Μπατσελέτ διετέλεσε πρόεδρος την περίοδο 2006-2010 και στη συνέχεια υποχρεώθηκε να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα εξαιτίας του εκλογικού νόμο

“Είναι σαφές σε αυτό το σημείο. Νίκησε. Και την συγχαίρουμε. Αργότερα, θα πάω να της μιλήσω προσωπικά”, είπε στους δημοσιογράφους η 60χρονη Ματέι.

Τα επίσημα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των ποροεδρικών εκλογών αναμένονται σύντομα. Η συμμετοχή δείχνει να ήταν μικρότερη του αναμενόμενου.

Η Μπατσελέτ, που είναι παιδίατρος, εξασφάλισε το 47% στον πρώτο γύρο που διεξήχθη στις 17 Νοεμβρίου, ενώ η Ματέι το 25%.

Η Μπατσελέτ ηγείται της συμμαχίας του Σοσιαλιστικού Κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών και των Κομμουνιστών και το πρόγραμμά της έχει ως στόχο τη μείωση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών, όπως επισημαίνει το BBC.

H Χιλή είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά εκατομμύρια άτομα έχουν πραγματοποιήσει διαδηλώσεις τα τελευταία χόνια ζητώντας ευρύτερη κατανομή του πλούτου και καλύτερη εκπαίδευση.

Η Μπατσελέτ θέλει να αυξήσει τη φορολογία για να προσφέρει δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στις πολιτικές και οικονομικές δομές που υφίστανται από την εποχή του Πινοσέτ.

Όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC στο Σαντιάγο Γκίντεον Λονγκ, αυτή τη φορά το μανιφέστο της είναι πιο ριζοσπαστικό από την προηγούμενη φορά.

Η Μπατσελέτ απαγορευόταν από το σύνταγμα να εκτίσει και δεύτερη συναπτή θητεία αλλά την εποχή που εγκατέλειψε την προεδρία ήταν πολύ δημοφιλής.

Η Ματέι μπήκε στην κούρσα όταν δύο υποψήφιοι της κεντροδεξιάς συμμαχίας παραιτήθηκαν στις αρχές του χρόνου.

Η 60χρονη Ματέι ζητεί την συνέχιση της πολιτικής του απερχόμενου προέδρου Σεμπάστιαν Πινέρα ισχυριζόμενη ότι οι Χιλιανοί “είναι καλύτερα τώρα” σε σχέση με όταν ανήλθε στην εξουσία πριν από τέσσερα χρόνια.

Γνωστές από τα παλιά…

Τη δεκαετία του 50, οι δύο γυναίκες και σημερινές αντίπαλοι ήταν γειτόνισσες κι έπαιζαν μαζί στην αεροπορική βάση όπου εργάζονταν οι πατέρες και των δύο που ήταν στρατηγοί της Αεροπορίας.

Ο πατέρας της Ματέι, ο Φερνάντο, ανήλθε στις τάξεις του στρατού μέχρι τον βαθμό του διοικητή στρατιωτικής ακαδημίας.

Ο πατέρας της Μπατσελέτ, ο Αλμπέρτο, εργάστηκε στη σοσιαλιστική κυβέρνηση που ανατράπηκε από τον Πινοσέτ με το πραξικόπημα του 1973.

Πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1974 ενώ βρισκόταν υπό κράτηση. Η έρευνα για τα αίτια του θανάτου του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο 51 ετών στρατηγός πιθανόν να πέθανε από καρδιακά προβλήματα τα οποία επιδεινώθηκαν από τα βασανιστήρια στη στρατιωτική ακαδημία.

Δικαστής έκρινε φέτος ότι ο στρατηγός Ματέι δεν γνώριζε και δεν εμπλεκόταν στα βασανιστήρια.

Η Μπατσελέτ και η μητέρα της επίσης συνελήφθησαν και βασανίστηκαν. Μετά την απελευθέρωσή τους, αυτοεξορίστηκαν και οι δύο, αρχικά στην Αυστραλία και στη συνέχεια στην Ανατολική Γερμανία, όπου η Μπατσελέτ συνέχισε την ειδικότητα του παιδιάτρου που είχε ξεκινήσει στη Χιλή.

Στην Ανατολική Γερμανία, παντρεύτηκε έναν χιλιανό εξόριστο κι απέκτησε δύο παιδιά. Το ζευγάρι χώρισε το 1984 κι η Μπατσελέτ απέκτησε μία κόρη από τη σχέση της με έναν γιατρό στη Χιλή, η οποία επίσης κατέληξε σε χωρισμό.

Όταν επέστρεψε στη Χιλή, ξεκίνησε να ασχολείται με την πολιτική. Ο πρόεδρος Ρικάρντο Λάγκος (2000-2006) την διόρισε υπουργό Υγείας το 2000 και δύο χρόνια μετά έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός Άμυνας της Λατινικής Αμερικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χιλή: Προς επανεκλογή η Μπατσελέτ

Ο Πάμπλο Νερούδα πέθανε από καρκίνο και όχι από δηλητηρίαση

Πεδίο μάχης το κέντρο του Σαντιάγκο (ΦΩΤΟ)

Τον βασάνισαν μέχρι θανάτου γιατί ήταν ομοφυλόφιλος

Συγκλονιστική διαμαρτυρία για τα 40 χρόνια από το πραξικόπημα Πινοσέτ

Τους “έκοψαν” τη χολή! Απίστευτη φάρσα από εταιρία λογισμικού (VIDEO)

Φρικιαστική αποκάλυψη: ο Πινοσέτ είχε κρυμμένες αμπούλες με δηλητήριο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε