Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Πανικός στις χρηματαγορές από πληροφορία για νέα επίθεση της Β.Κορέας

REUTERS
Οι χρηματαγορές “πανικοβλήθηκαν” όταν διέρρευσε μια πληροφορία ότι το βορειοκορεάτικο πυροβολικό άνοιξε πυρ, ωστόσο τα πράγματα ηρέμησαν όταν μεταδόθηκε ότι επρόκειτο για άσκηση.

Η Βόρεια Κορέα έβαλλε με πυροβολικό στα ύδατα ανοικτά των δυτικών της ακτών σήμερα Τετάρτη, προκαλώντας προσωρινά πανικό στις νευρικές χρηματαγορές στη Νότια Κορέα, που πάντως ανέκαμψαν γρήγορα, αφού ΜΜΕ μετέδωσαν ότι επρόκειτο για άσκηση.
 
Εκπρόσωπος του στρατού της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι “στις 09:04 άγνωστος αριθμός οβίδων πυροβολικού έπεσαν στην πλευρά της Βόρειας Κορέας στη ΒΜΓ [Βόρεια Μεθοριακή Γραμμή]”.
 
Τα πυρά, που σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης ερρίφθησαν στο πλαίσιο άσκησης, σημειώθηκαν δύο εβδομάδες μετά το βομβαρδισμό ενός νησιού στην διαφιλονικούμενη μεθόριο. Αρχικά τόσο το χρηματιστήριο όσο και το γουόν σημείωσαν μεγάλες υποχωρήσεις, για να ανακάμψουν στη συνέχεια.
 
Η εξέλιξη σημειώθηκε ενώ ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν, επικεφαλής του κοινού επιτελείου των ΗΠΑ [θέση αντίστοιχη του Α/ΓΕΕΘΑ] επισκέπτεται τη Σεούλ και ασκεί πιέσεις στην Κίνα να “τιθασεύσει” τη σύμμαχό της Βόρεια Κορέα, δηλώνοντας πως ο “κακός” στην Πιονγκγιάνγκ θα συνεχίσει να “προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει” την περιφέρεια.
 
Η εφημερίδα Washington Post ανέφερε ότι ο κυβερνήτης του Νέου Μεξικού Μπιλ Ρίτσαρντσον, πρώην ειδικός απεσταλμένος στη Βόρεια Κορέα, ενδέχεται να επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ την επόμενη εβδομάδα για “ιδιωτικές συνομιλίες”, μετά από πρόσκληση “ανθρώπων-κλειδιών”.
 
Η επίσκεψη Μάλεν στη Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία ακολουθεί τις συνομιλίες στην Ουάσινγκτον την Δευτέρα ανάμεσα στην αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και τους ομολόγους της τής Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Οι τρεις ΥΠΕΞ επέκριναν την απροθυμία της Κίνας να σπεύσει να “ελέγξει” την Πιονγκγιάνγκ. Χθες Τρίτη, το Πεκίνο επέκρινε με τη σειρά του τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις Ασιατικές σύμμαχές τους χώρες για την άρνησή τους να συνομιλήσουν με τη Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας ότι ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος να μειωθεί η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο.
 
Ο Μάλεν από την πλευρά του κάλεσε τους Κινέζους να κάνουν περισσότερα, λέγοντας ότι “η οικονομία τους εξαρτάται από τη σταθερότητα”.
 
“Είναι παγκόσμιοι ηγέτες και οι ηγέτες πρέπει να ηγούνται–ειδικά για την αποτροπή κρίσεων και την πρόληψη αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων που εμφανέστατα προέρχονται από την ηγεσία στην Πιονγκγιάνγκ”, υποστήριξε. Πρόσθεσε ότι δεν έχει “καμιά αμφιβολία ότι [οι προκλήσεις] θα συνεχιστούν”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε