Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Πανικός στο Κατάρ για το κλείσιμο των συνόρων! Αδειάζουν τα ράφια των καταστημάτων οι πολίτες

ΦΩΤΟ DOHA NEWS
ΦΩΤΟ DOHA NEWS

– Νερό, ρύζι, γάλα και αυγά προμηθεύονται οι πολίτες του Κατάρ μετά τις τελευταίες εξελίξεις
– Κράτος – τρομοκράτης θεωρείται το Κατάρ – Διέκοψαν διπλωματικές σχέσεις μαζί του Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, ΗΑΕ, Μπαχρέιν, Υεμένη και Μαλδίβες
– Αδειάζουν τα ράφια των super market, προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες η κυβέρνηση
– Η Ελλάδα ανέλαβε την διπλωματική εκπροσώπηση της Αιγύπτου στο Κατάρ
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πανικός επικρατεί κυρίως σε όσους αλλοδαπούς ζουν και εργάζονται στο Κατάρ έπειτα από την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν, της Υεμένης, των Μαλδίβων να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις και να κλείσουν τα σύνορά τους.

Σε πολλές φωτογραφίες που κυκλοφορούν καταναλωτές φαίνονται να έχουν πλημμυρίσει τα super markets, γεμίζοντας τα καρότσια τους με προμήθειες σε γάλα, νερό, ρύζι και αυγά.

“Δεν έχω ξαναδεί τίποτα τέτοιο – οι άνθρωποι γεμίζουν καροτσάκια με φαγητό και νερό” λέει ένας κάτοικος του Κατάρ, μιλώντας στο Doha News. Οι φωτογραφίες άδειων ραφιών ήδη έχουν κάνει τον γύρο του διαδικτύου και των social media, καθώς οι κάτοικοι της χώρας αδειάζουν τα ράφια από φρέσκα και κατεψυγμένα τρόφιμα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Κατάρ “Τα λιμάνια και τα αεροδρόμια θα παραμείνουν ανοιχτά για να συνεχίζονται οι εισαγωγές και η μετακίνηση”. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως “το κλείσιμο των συνόρων δεν θα επηρεάσει την κανονικότητα της ζωής στη χώρα για τους πολίτες της”.

Η Ελλάδα αναλαμβάνει τη διπλωματική εκπροσώπηση της Αιγύπτου!

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Hassan Shoukry, διατυπώθηκε, από αιγυπτιακής πλευράς, το αίτημα να αναλάβει η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ντόχα τη διπλωματική εκπροσώπηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στο Κατάρ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων που διατηρεί η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Αιγύπτιου ομολόγου του. “Η Ελλάδα είναι στη διάθεση όλων των πλευρών, ώστε να συμβάλλει με κάθε τρόπο προς όφελος της περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας.” δηλώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Το χρονικό

Μέσα σε λίγες ώρες το Κατάρ, ένα κράτος 11.627 τ. χλμ. και 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων κατηγορείται ότι είναι κράτος – τρομοκράτης. Πέντε χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ και έκλεισαν τα σύνορα με το μικρό αυτό κράτος που έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλή εισοδήματα στον κόσμο και οι συνέπειες άρχισαν ήδη να φαίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρωτεύουσα του Κατάρ είναι Ντόχα και το πολίτευμα του είναι η απόλυτη μοναρχία με αρχηγό του κράτους τον εμίρη του Κατάρ. Επίσημη γλώσσα είναι η αραβική και δεύτερη περισσότερο ομιλουμένη τα αγγλικά (λόγω των μεταναστών). Η ετήσια πληθυσμιακή αύξηση στο Κατάρ τα τελευταία χρόνια είναι περίπου 9%. Το νόμισμα του Κατάρ είναι το ριάλ.

Τι σημαίνει η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων

– Άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ: το Μπαχρέιν, και τα ΗΑΕ ζήτησαν από τους διπλωμάτες τους να εγκαταλείψουν τη Ντόχα εντός 48 ωρών. Το 2014 Ριάντ, Μανάμα και Αμπού Ντάμπι είχαν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους από τη Ντόχα για να διαμαρτυρηθούν για την υποστήριξη που προσέφερε το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

– Κλείσιμο του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ στην αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, αναστολή των αεροπορικών και ναυτικών συνδέσεων μαζί του μέσα σε διάστημα 24 ωρών.
Οι εταιρείες Etihad, Emirates και flydubai αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς τη Ντόχα από αύριο το πρωί. Η Qatar Airways ανέστειλε τις πτήσεις της προς τη Σαουδική Αραβία, η εθνική εταιρεία της οποίας Saudi έλαβε ανάλογο μέτρο.

– Κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.

– Απαγόρευση στους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν να μεταβούν στο Κατάρ.

– Οι πολίτες του Κατάρ, επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις τρεις αυτές χώρες, θα πρέπει να αναχωρήσουν σε διάστημα 14 ημερών. Το μέτρο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία για ελεύθερη μετακίνηση στο εσωτερικό των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG: Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ).

– Μόνο οι προσκυνητές από το Κατάρ επιτρέπεται να μεταβαίνουν στη Σαουδική Αραβία για να επισκεφθούν τους ιερούς μουσουλμανικούς τόπους.

Ράλι στο πετρέλαιο

Οι εξελίξεις οδήγησαν σε ράλι στο πετρέλαιο με άνοδο της τάξης του 1%. Να σημειωθεί ότι το Κατάρ είναι από τις μικρότερες του ΟΠΕΚ στην παραγωγή πετρελαίου, περίπου 600.000 βαρέλια ημερησίως. Η Σαουδική Αραβία παράγει 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως! 

Ποιες χώρες γύρισαν την πλάτη στο Κατάρ

Πρώτες αποφάσισαν την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν. Ακολούθησαν  η κυβέρνηση της Υεμένης και η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης. Η κυβέρνηση αυτή, που έχει την έδρα της στην πόλη Μπάιντα στην ανατολική Λιβύη, δεν ασκεί μεγάλη εξουσία στο εσωτερικό της χώρας. Έχει δικό της κοινοβούλιο και έχει συμμαχήσει με τον ισχυρό στρατάρχη Χαλίφα, ενώ δεν αναγνωρίζει την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση στην Τρίπολη.

Το απόγευμα και οι Μαλδίβες ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ. «Οι Μαλδίβες έλαβαν την απόφαση αυτή εξαιτίας της σφοδρής τους αντίθεσης στις δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό», ανακοίνωσε η κυβέρνηση του μικρού αυτού κράτους στον Ινδικό Ωκεανό. Παρά τη φήμη τους ως τουριστικός προορισμός οι Μαλδίβες, η πλειονότητα των κατοίκων των οποίων είναι μουσουλμάνοι, έχουν μεγάλο αριθμό νεαρών που έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος και πολεμούν στη Μέση Ανατολή.

Το Κατάρ, έχει επιλεγεί και για να διοργανώσει το Μουντιάλ 2022. Σήμερα, αποκλείσθηκε επίσης από τον αραβικό στρατιωτικό συνασπισμό που πολεμάει φιλοϊρανούς αντάρτες στην Υεμένη.

Πρόκειται για τη σοβαρότερη κρίση από τη δημουργία, το 1981, του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ). Τρεις από τις χώρες αυτές (Σαουδική Αραβία, Εμιράτα, Μπαχρέιν), καθώς και η Αίγυπτος, ανακοίνωσαν διαδοχικά σήμερα τα χαράματα τη ρήξη των διπλωματικών σχέσεών τους με το Κατάρ, το οποίο κατηγορούν ότι «υποστηρίζει την τρομοκρατία», περιλαμβανομένης της Αλ-Κάιντα, της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA μετέδωσε πως το Ριάντ διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις του και κλείνει τα χερσαία, εναέρια και θαλάσσια σύνορά του με το Κατάρ για να «προστατεύσει την εθνική ασφάλειά του από τους κινδύνους της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

«Η Σαουδική Αραβία έλαβε αυτό το αποφασιστικό μέτρο εξαιτίας σοβαρών καταχρήσεων εκ μέρους των αρχών της Ντόχα σε όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών (…) για να υποκινήσουν την ανυπακοή και να βλάψουν την κυριαρχία της», δήλωσε ένας σαουδάραβας αξιωματούχος. «Το Κατάρ υποδέχεται διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις για να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, όπως η αδελφότητα των Αδελφών Μουσουλμάνων, το ISIS και η Αλ-Κάιντα», κατήγγειλε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ντόχα υποστηρίζει επίσης «τις δραστηριότητες τρομοκρατικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν στην επαρχία Κατίφ (ανατολική Σαουδική Αραβία)», όπου βρίσκεται συγκεντρωμένη η σιιτική μειονότητα του σαουδαραβικού βασιλείου, καθώς και στο Μπαχρέιν, που εδώ και χρόνια συγκλονίζεται από ταραχές που εκδηλώνονται από τους σιίτες που αποτελούν την πλειοψηφία στη χώρα αυτή. Το Ριάντ και η Τεχεράνη διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους τον Ιανουάριο 2016 μετά την εκτέλεση ενός επικεφαλής των σιιτών στη Σαουδική Αραβία.

Το Κάιρο «αποφάσισε να βάλει τέλος στις διπλωματικές σχέσεις του με το κράτος του Κατάρ το οποίο επιμένει να υιοθετεί μια συμπεριφορά εχθρική έναντι της Αιγύπτου», ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι κλείνουν τα «εναέρια και θαλάσσια» σύνορα με το Κατάρ. Το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν επίσης τις σχέσεις με την Ντόχα.

Διπλωμάτες του Κατάρ έχουν προθεσμία 48 ωρών για να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στις χώρες του Κόλπου. Οι πολίτες του Κατάρ έχουν προθεσμία 14 ημερών για να εγκαταλείψουν τη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν ενώ οι πολίτες αυτών των τριών χωρών απαγορεύεται να μεταβαίνουν στο Κατάρ.

Η τελευταία ανοικτή κρίση στον Κόλπο χρονολογείται από το 2014, όταν τρεις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) είχαν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους στην Ντόχα για να διαμαρτυρηθούν για την υποστήριξη που φέρεται ότι παρείχε το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Τι συμβαίνει με τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται εκεί

Τότε ήταν που υπήρξε πάλι μεγάλη ανησυχία για τους τουλάχιστον 3.000 Έλληνες που ζούσαν και εργάζονταν στο Κατάρ. Όπως λένε εργαζόμενοι στην περιοχή που είχαν ζήσει τα γεγονότα του 2014, όσα συμβαίνουν σήμερα δεν τους επηρέασαν τότε και ελπίζουν να μην τους επηρεάσουν και σήμερα. Όπως τονίζουν στο newsit.gr θα συνεχίσουν να εργάζονται και να ζουν στο Κατάρ χωρίς κανένα πρόβλημα, αφού η χώρα μας έχει εξαιρετικές σχέσεις με το Κατάρ και ίσως το μόνο πρόβλημα να είναι η αναστάτωση με τις αεροπορικές εταιρείες. Αθήνα και Ντόχα έχουν άριστες σχέσεις.

Τα βασικά γεγονότα που οδήγησαν στην κρίση μεταξύ του Κατάρ και των γειτονικών του χωρών του Κόλπου:

20 Μαΐου: Το Κατάρ ανακοινώνει ότι είναι θύμα μιας «ψευδούς» εκστρατείας που τον κατηγορεί ότι «στηρίζει» την τρομοκρατία, λίγο πριν την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία.

21 Μαΐου: Ο εμίρης του Κατάρ σέιχ Τάμιμ μπον Χάμαντ αλ Θάνι συνομιλεί με τον Τραμπ στο Ριάντ.

24 Μαΐου: Το Κατάρ ανακοινώνει ότι το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας «δέχθηκε κυβερνοεπίθεση από μια άγνωστη οντότητα» και ότι «ψευδείς» δηλώσεις αποδόθηκαν στον εμίρη της χώρας.
Μεταξύ των θεμάτων στα οποία φέρεται να αναφέρθηκε ο εμίρης είναι το Ιράν, η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Τις δηλώσεις αυτές διέψευσε η Ντόχα, ενώ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την κυβερνοπειρατεία, όμως παρόλα αυτά τα μέσα ενημέρωσης του Κόλπου τις μεταδίδουν.

25 Μαΐου: «Το Κατάρ διχάζει τους Άραβες» είναι ο τίτλος της εφημερίδας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων al Bayane, ενώ η σαουδαραβική εφημερίδα Al Hayat γράφει ότι οι δηλώσεις που αποδίδονται στον αλ Θάνι «προκάλεσαν αγανάκτηση σε μεγάλη κλίμακα».

25 Μαΐου: Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σέιχ Μοχάμεντ μπιν Αμπντεράχμαν αλ Θάνι καταγγέλλει «μια εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης εχθρική προς το κράτος του Κατάρ», την οποία το εμιράτο «θα αντιμετωπίσει».

28 Μαΐου: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ Άνουαρ Γκάργας δηλώνει ότι οι μοναρχίες του Κόλπου «περνούν μια νέα, μεγάλη κρίση» και καλεί το Κατάρ, χωρίς να το αναφέρει ονομαστικά, «να αλλάξει στάση και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια».

2 Ιουνίου: Μια επίσημη πηγή από τη Ντόχα αναφέρει ότι Αμερικανοί ερευνητές του FBI βοηθούν το Κατάρ να εντοπίσει την προέλευση «της κυβερνοπειρατίας».

5 Ιουνίου: Η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, η Υεμένη και η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης διακόπτουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι στηρίζει «την τρομοκρατία».

Η αεροπορική εταιρεία Etihad του Αμπού Ντάμπι ανακοίνωσε πως διακόπτει από αύριο το πρωί και «μέχρι νεωτέρας» όλες τις πτήσεις της προς και από το Κατάρ.

Επίσης, η αεροπορική εταιρεία του Κατάρ Qatar Airways ανακοίνωσε σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα της πως αναστέλλει όλες τις πτήσεις προς τη Σαουδική Αραβία. Νωρίτερα η εταιρεία πτήσεων χαμηλού κόστους flydubai, που έχει την έδρα της στο Ντουμπάι, είχε ανακοινώσει από την πλευρά της πως αναστέλλει από αύριο όλες τις πτήσεις προς και από την Ντόχα. Η Saudi Arabia Airlines (Saudia) ανακοίνωσε επίσης στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter ότι διακόπτει όλες της τις πτήσεις προς το Κατάρ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε