Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Πάνω απο 100 νεκροί στη Λιβύη

Δεκάδες έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις που διαρκούν εδώ και περίπου 10 ημέρες μεταξύ αντίπαλων φυλών στα νοτιοανατολικά της χώρας, όπως δήλωσαν πηγές από τις φυλές.

Από την αρχή των συγκρούσεων “113 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 241 έχουν τραυματιστεί”, δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ο αρχηγός της φυλής Τόμπου Ίσα Αμπντελματζίντ, ενώ από την πλευρά της φυλής Ζουάγια έχουν σκοτωθεί 20 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 40.

Οι πληροφορίες αυτές δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο φυλών ξέσπασαν στις 12 Φεβρουαρίου στην πόλη Κούφρα, στη νοτιοανατολική Λιβύη στα σύνορα με το Τσαντ, το Σουδάν και την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τον Αμπντλεματζίντ έξι παιδιά της φυλής είναι ανάμεσα στους νεκρούς. Ο ίδιος καταγγέλει το “σχέδιο εξόντωσης” της φυλής του και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του τοπικού συμβουλίου της Κούφρα Γιούνες Ζουέι, που ανήκει στη φυλή Ζουάγια, επισημαίνει ότι η πόλη μάχεται κατά κατοίκων του Τσαντ και του Σουδάν, πολλοί από τους οποίους έχουν σκοτωθεί ή συλληφθεί.

Οι Τόμπου, μία φυλή που ζει επίσης στο Νίγηρα και το Τσαντ, διαμαρτύρονταν για την περιθωριοποίησή τους από το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, που δεν τους χορηγούσε τη λιβυκή υπηκοότητα υποστηρίζοντας ότι κατάγονται από το Τσαντ.

Η Κούφρα, μια πόλη 40.000 κατοίκων, βρίσκεται στη νοτιοανατολική Λιβύη, στα σύνορα μεταξύ του Τσαντ, του Σουδάν και της Αιγύπτου και θεωρείται στρατηγικό “πέρασμα” για τους λαθρεμπόρους της ερήμου.

Διαβάστε
Μίνι – οπλοστάσιο στην πρεσβεία της Λιβύης – Τι ήθελε τα όπλα το καθεστώς Καντάφι;

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε