Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Πάνω από 100 οι μετασεισμοί στην Ιταλία – Έφτασαν τις 5.000 οι άστεγοι

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Οι μετασεισμοί συνεχίζουν να τρομοκρατούν τους κατοίκους της Εμίλια Ρομάνια, που ακόμη δεν έχουν συνειδητοποιήσει την τραγωδία που ζουν.

Στη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν περισσότεροι από 100 μετασεισμοί, με τους μεγαλύτερους να είναι 3,7 και 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Και θα συνεχιστούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, προειδοποιούν οι ειδικοί του Εθνικού Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας και Γεωλογίας της Ρώμης.

“Η αιτία εντοπίζεται στην υπόγεια πίεση που από την Αφρική ασκείται προς βορειοανατολική κατεύθυνση”, εκτιμούν οι γεωλόγοι. Πρόκειται για μια τεράστια, υπόγεια, πέτρινη μάζα, που στο ανατολικότερο σημείο της συνορεύει με την οροσειρά των Απενίνων (η περιοχή, ακριβώς, του σεισμού της Εμίλια Ρομάνια) και βόρεια με τις Άλπεις, στις περιφέρειες Βένετο και Φριούλι.

Όλα αυτά ενώ οι άστεγοι, σύμφωνα με τη Rai, είναι, πλέον σχεδόν πέντε χιλιάδες. Επτά άτομα έχασαν την ζωή τους, ενώ άλλοι δυο θάνατοι, συνδέονται, έμμεσα, με το χτύπημα του Εγκέλαδου. Πρόκειται για αρρώστους που είχαν εισαχθεί σε νοσοκομεία, σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι σχολιαστές, αναφέρονται με έμφαση στο ότι τέσσερα από τα θύματα ήταν εργάτες που, για να αντιμετωπισθεί η δύσκολή οικονομική κατάσταση την οποία περνά και η Ιταλία και οι επιχειρήσεις της, είχαν δεχθεί να εργασθούν και σε συμπληρωματικές βάρδιες, κατά την διάρκεια της νύχτας.

“Το ότι κατέρρευσαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις που είχαν χτιστεί τα προηγούμενα δέκα χρόνια, πρέπει να μας προβληματίσει πολύ σοβαρά”, δήλωσε ο υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας, Φράνκο Γκαμπριέλλι.

Στην προσπάθεια να γίνει ένας πρώτος απολογισμός των εκτεταμένων υλικών ζημιών, τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι κωμοπόλεις και τα χωριά που επλήγησαν εντονότερα είναι η Φινάλε Εμίλια, έξω από την Μόντενα (κατέρρευσαν, μεταξύ άλλων, ο πύργος με το ρολόι, το δημαρχιακό μέγαρο και εκκενώθηκε το ιστορικό κέντρο) το Μιράντολα, το Νόβι Ντι Μόντενα και το Κονκόρντια Σουλ Σέκια, όπου τα δημαρχιακά μέγαρα είναι ετοιμόρροπα.

Στο χωριό Σαντ’ Aγκοστίνο, όλες, σχεδόν, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Αρκετές απ’ αυτές έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Η γεωργική ένωση Κολντιρέττι, προσθέτει, ότι στις αγροτικές περιοχές της Εμίλια Ρομάνια, κατέρρευσαν δεκάδες αγροικίες, στάβλοι και κτηνοτροφεία, με υλικές ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Στις περιφέρειες της Μόντενα και Φεράρα, συνεχίζει να βρέχει, δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστών που ελέγχουν την κατάσταση των κτιρίων, αλλά και την δύσκολη νέα καθημερινότητα όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Φυλακή στη Φεράρα εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους. Πολλά σχολεία στη Εμίλια Ρομάνια θα παραμείνουν κλειστά και αύριο.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 36 χιλιόμετρα βόρεια της Μπολόνια σε βάθος δέκα χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Εθνικό Γεωφυσικό και Σεισμολογικό Ινστιτούτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο έλεος κακοκαιρίας και κλεφτών οι 3.000 άστεγοι του σεισμού στην Ιταλία

Πέταξε τα 2 του παιδιά από το παράθυρο και αυτοκτόνησε!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε