Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Πάνω από 200.000 λίρες ετησίως η ανατροφή ενός παιδιού

Πάνω από 200.000 λίρες ετησίως η ανατροφή ενός παιδιού

Για πρώτη φορά, πάνω από 200.000 στερλίνες το χρόνο κοστίζει η ανατροφή ενός παιδιού – χωρίς ιδιωτική εκπαίδευση.

Το κόστος για την ανατροφή ενός παιδιού στη Βρετανία ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 200.000 στερλίνες, δείχνει ετήσια έρευνα, βάσει της οποίας η κρατική εκπαίδευση και η φύλαξη των παιδιών επιφυλάσσουν στους γονείς τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο. 

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ασφαλιστικός όμιλος LV= δείχνουν ότι ένας μέσος γονιός είναι πιθανόν να ξοδέψει 201.809 στερλίνες ανά παιδί έως ότου αυτό γίνει 21 ετών. Πρόκειται για αύξηση 4% από πέρισυ και 43% από τότε που ξεκίνησε να γίνεται η έρευνα αυτή, το 2003. 

Τα έξοδα για το μεγάλωμα ενός παιδιού αυξάνονται μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, παρά το γεγονός ότι τρεις στους τέσσερις γονείς (ποσοστό 77%) δηλώνουν ότι έκαναν περικοπές στις δαπάνες λόγω της ύφεσης. “Όλοι οι γονείς γνωρίζουν πόσο ακριβό είναι το μεγάλωμα ενός παιδιού και, ως γονείς, γνωρίζουμε επίσης ότι δεν μετανιώνουμε ούτε για την παραμικρή δεκάρα που ξοδεύουμε γι’αυτό. 

Όμως υποψιάζομαι ότι πολλές νέες και μελλοντικές μητέρες, όπως και πατέρες, θα σοκαριστούν λίγο όταν δουν το πιθανό οικονομικό φορτίο που θα έχουν να αντιμετωπίσουν” δήλωσε ο γενικός διευθυντής του LV= Μάικ Ρότζερς. Μόνον τον πρώτο χρόνο της ζωής του ένα παιδί στοιχίζει στο οικογενειακό προϋπολογισμό 9.152 στερλίνες, σύμφωνα με την έρευνα. Στη συνέχεια τα περισσότερα χρήματα από αυτά που δαπανώνται για την ανατροφή ενός παιδιού διατίθενται για τη φύλαξή του. Υπολογίζεται ότι οι βρετανοί γονείς δαπανούν για κάθε παιδί 54.696 στερλίνες σε αμοιβές παιδικών σταθμών, φύλαξη μετά το σχολείο και κατασκηνώσεις διακοπών.     

Το ακριβώς επόμενο μεγάλο οικονομικό φορτίο για τους γονείς είναι ο,τιδήποτε σχετίζεται με την εκπαίδευση, όπου δαπανούνται για κάθε παιδί 52.881 στερλίνες. Επισημαίνεται μάλιστα ότι στην έρευνα αυτή δεν περιλαμβάνεται η ιδιωτική εκπαίδευση.     Το αποκορύφωμα όμως έρχεται με το Πανεπιστήμιο, όπου, μετά την εισαγωγή διδάκτρων, οι γονείς δαπανούν 13.677 στερλίνες ετησίως έως ότου τα 18χρονα παιδιά τους ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην ηλικία των 21 ετών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε