Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Πάντως η Γερμανία και η Γαλλία είναι ευχαριστημένες με τον Μουμπάρακ

Πάντως η Γερμανία και η Γαλλία είναι ευχαριστημένες με τον Μουμπάρακ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε εξέφρασε σήμερα ικανοποίηση που ο Χόσνι Μουμπάρακ “θέλει να ανοίξει το δρόμο για μια πολιτική αναγέννηση”.

“Είναι καλό που ο πρόεδρος Μουμπάρακ θέλει να ανοίξει το δρόμο για μια πολιτική αναγέννηση. Τώρα πρέπει να δούμε ποιό ρόλο θέλει και μπορεί να παίξει ο ίδιος”, είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο Bayerischer Rundfunk.

“Είναι καθοριστικής σημασίας οι εξαγγελίες αυτές να εφαρμοστούν, πολύ συγκεκριμένα” είπε. Ωστόσο “εμείς, οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι δεν είμαστε οι διαιτητές σε αυτή τη διαδικασία: είναι ο αιγυπτιακός λαός που πρέπει να αποφασίσει γι’ αυτόν που θα τον κυβερνήσει”, τόνισε.

Το θέμα αυτό “αναμένεται να αποτελέσει το αντικείμενο συζήτησης μεταξύ όλων των πλευρών και όλων των δυνάμεων. Σε αυτό το σημείο, αλληλοβοηθούμαστε όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ. Είναι εσωτερική αιγυπτιακή υπόθεση της Αιγύπτου να γνωρίζει ποιος διοικεί την Αίγυπτο. Δεν υποστηρίζουμε ένα πρόσωπο ή ένα συγκεκριμένο κόμμα αλλά τη δημοκρατία και την ελευθερία”, πρόσθεσε ο Βεστερβέλε.

Ο Βεστερβέλε πρόσθεσε ότι είχε την Τρίτη “μακρά τηλεφωνική επικοινωνία” με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, έναν πρώην υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, ο οποίος σύμφωνα με τον Βεστερβέλε, είναι μια “προσωπικότητα που διαθέτει μεγάλη πείρα”.

“Προσπαθούμε να μην έχουμε το ρόλο των διαιτητών σε αυτή τη διαδικασία” αλλά “καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε με ειρηνική διαδικασία να γίνει η μετάβαση προς τη δημοκρατία”, υπογράμμισε.

Όσον αφορά τον κίνδυνο για τους τουρίστες στην Αίγυπτο, ο υπουργός είπε ότι το Βερολίνο δεν είχε μέχρι σήμερα καμιά ένδειξη πως υπάρχει κίνδυνος για τους τουρίστες στην Αίγυπτο”. Ωστόσο η κατάσταση δεν μπορεί να προβλεφτεί.

Από την Τρίτη, η Γερμανία έχει εντείνει τις ταξιδιωτικές οδηγίες προς τους τουρίστες αποτρέποντάς τους να μεταβούν στην Αίγυπτο με αποτέλεσμα τα ταξιδιωτικά γραφεία να ακυρώσουν έως τα μέσα Φεβρουαρίου όλα τα ταξίδια τους.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί επιθυμεί η μετάβαση να αρχίσει χωρίς καθυστέρηση και χωρίς βία στην Αίγυπτο, όπου ο πρόεδρος Μουμπάρακ ανακοίνωσε χθες πως θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

“Μετά την ομιλία του προέδρου Μουμπάρακ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι θέλει μια συγκεκριμένη διαδικασία μετάβασης να αρχίσει χωρίς καθυστέρηση και να ανταποκριθεί στην επιθυμία για αλλαγή και ανανέωση που εκφράζεται επιτακτικά από το λαό”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

“Καλεί όλους τους αιγύπτιους αξιωματούχους να κάνουν όλα όσα πρέπει ώστε η διαδικασία να διεξαχθεί χωρίς βία”, προστίθεται.

“Η Γαλλία που συνδέεται με την Αίγυπτο με παμπάλαια και βαθιά φιλία, επαναλαμβάνει τη στήριξή της στις προσδοκίες των Αιγυπτίων για μια κοινωνία ελεύθερη και δημοκρατική. Θα βρεθεί στο πλευρό όσων θέλουν να διατηρήσουν έναν ειρηνικό και υποδειγματικό χαρακτήρα στην έκφραση και την ικανοποίηση των νόμιμων αυτών προσδοκιών τους”, επισημαίνεται.

Ο πρόεδρος Μουμπάρακ εκφώνησε την ομιλία του χθες παρά τη διαδήλωση τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ανθρώπων που ζητούσαν την αποχώρησή του από την εξουσία, στην όγδοη συνεχή ημέρα διαμαρτυριών κατά του καθεστώτος του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε