Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Παραγγελία μαμούθ από την Emirates

Παραγγελία μαμούθ από την Emirates
Συμφωνία για 50 αεροσκάφη Boeing 777 έναντι 18 δισ. δολ. Θα γίνουν παραγγελίες και στην Airbus.
Τη μεγαλύτερη παραγγελία αεροσκαφών στην ιστορία της Boeing ανακοίνωσε χθες η Emirates Airline κατά την αεροπορική έκθεση του Ντουμπάι, με τους αερομεταφορείς του Αραβικού Κόλπου να αψηφούν τις ενδείξεις επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και να εκμεταλλεύονται την αυξημένη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια.
 
Η Emirates Airline -η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Μέσης Ανατολής- ανακοίνωσε παραγγελία πενήντα αεροσκαφών Boeing 777, διαθέτοντας στο στόλο της το μεγαλύτερο αριθμό του πιο κερδοφόρου αεροσκάφους που κατασκευάζει η Boeing και με τη συνολική αξία της παραγγελίας να ανέρχεται στα 18 δισ. δολάρια.
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Emirates, σεΐχη Αχμάντ μπιν Σαΐντ αλ Μακτούμ, o αερομεταφορέας διατηρεί το δικαίωμα αγοράς είκοσι αεροσκαφών επιπλέον. Η παράδοση των αεροσκαφών αναμένεται να αρχίσει το 2015, πρόσθεσε ο σεΐχης Μακτούμ. Εάν η Emirates ασκήσει το δικαίωμα αγοράς 20 αεροσκαφών επιπλέον, τότε η συνολική αξία της παραγγελίας θα ανέλθει στα 26 δισ. δολάρια.
 
Από την πλευρά του, ο Τζέιμς Όλμπαου, επικεφαλής του εμπορικού τμήματος της Boeing, δήλωσε ότι χάρη στην παραγγελία-μαμούθ, θα διατηρηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, η Boeing παρέδωσε συνολικά 127 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων και 100 αεροσκαφών τύπου 737.
 
Οι αερομεταφορείς του Αραβικού Κόλπου αναμένεται να ανακοινώσουν παραγγελίες για την αγορά αεροσκαφών Boeing και Airbus στη διάρκεια της αεροπορικής έκθεσης του Ντουμπάι, που θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, αντικατοπτρίζοντας πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους για την αεροπορική βιομηχανία, εν μέσω επιδείνωσης της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.
 
Η Qatar Airways αναμένεται να ανακοινώσει παραγγελία, ύψους 6,5 δισ. δολαρίων, για πενήντα αεροσκάφη A320neo και πέντε Α380 της Airbus, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η Αlafco του Κουβέιτ σχεδιάζει να αυξήσει αρχική παραγγελία για τριάντα αεροσκάφη Airbus A320neo. H προηγούμενη αεροπορική έκθεση είχε διεξαχθεί πριν από δύο χρόνια (το 2009), τότε που το Ντουμπάι βίωνε τη δική του χρηματοοικονομική κρίση, από τότε όμως έχει ανακάμψει, χάρη στην οικονομική βοήθεια από το Αμπου Ντάμπι.
 
Ο ηγέτης του Ντουμπάι, σεΐχης Μοχάμεντ, αφιέρωσε πολλές ώρες στην έκθεση, ενώ συμμετείχε και στη συνέντευξη Τύπου της Emirates για την ανακοίνωση της παραγγελίας, αντικατοπτρίζοντας το ενδιαφέρον του εμιράτου για την επιτυχία του υπό κρατικό έλεγχο αερομεταφορέα, σε συνδυασμό με τις φιλοδοξίες του Ντουμπάι να αποτελέσει κομβικό αεροπορικό κέντρο.
 
Η ζήτηση για επιβατηγά αεροσκάφη από τους αερομεταφορείς του Αραβικού Κόλπου αυξάνεται ραγδαία, χάρη στην ενίσχυση της μεσαίας τάξης σε χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, αν και ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες για αρνητικό αντίκτυπο από την ευρωπαϊκή κρίση.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε