Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Παραίτηση αμερικανού πρέσβη μετά από διαρροή του Wikileaks

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Μεξικό παραιτήθηκε το Σάββατο μετά το νέο σκάνδαλο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων που δημοσιοποίησε ο ιστότοπος WikiLeaks

στα οποία περιλαμβάνονται επικρίσεις που έκανε για το λεγόμενο “πόλεμο κατά των ναρκωτικών” που διεξάγει η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Φελίπε Καλδερόν.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον ανέφερε σε ανακοινωθέν της ότι αποδέχθηκε με “μεγάλο δισταγμό” την παραίτηση του πρεσβευτή Κάρλος Πασκουάλ.

Ο Καλδερόν φέρεται να είχε εκφράσει οργή στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για τα τηλεγραφήματα και να είχε πει ότι δεν είναι δυνατόν να του δείχνει πλέον εμπιστοσύνη. Ο Πασκουάλ επέκρινε την κυβέρνηση του Μεξικού και τις διενέξεις μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών επιβολής του νόμου στη χώρα.

Η ΥΠΕΞ Κλίντον είπε πως ο Πασκουάλ παραιτήθηκε “λόγω της προσωπικής του επιθυμίας να διασφαλίσει μια ισχυρή σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες μας και να αποσοβήσει το ενδεχόμενο τα θέματα που έθεσε ο πρόεδρος Καλδερόν να μας αποσπάσουν από τη σημαντική προσπάθεια προώθησης των αμοιβαίων διμερών συμφερόντων μας”.

Ο Πασκουάλ θα παραμείνει στο Μεξικό για μια περίοδο ώστε να βοηθήσει να υπάρξει μια “εύτακτη μετάβαση”, ανέφερε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε