Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Παραιτήθηκε ο αρχηγός των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων

REUTERS
Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας στρατηγός Χουάνγκ Εουϊ – Ντον, το όνομα του οποίου εμπλέκεται σύμφωνα με τον Τύπο, σε μια επίμαχη υπόθεση επενδύσεων στην αγορά ακινήτων, παραιτήθηκε σήμερα από τα καθήκοντά του, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου επιβεβαίωσε ότι η παραίτηση του στρατηγού Χουάνγκ έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Λι Μιούνγκ-Μπακ.
 
Η νοτιοκορεατική προεδρία δεν έδωσε πληροφορίες για τους λόγους της παραίτησης του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, σε μια χρονική περίοδο μεγάλης έντασης στην κορεατική χερσόνησο.
 
Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, η παραίτηση του 56χρονου αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή τον Ιούνιο, φέρεται να έχει σχέση με μια υπόθεση εξασφάλισης υπεραξίας σε μια επένδυση στην αγορά ακινήτων. Ο Χουάνγκ φέρεται να είχε πληροφορηθεί εκ των προτέρων από αξιωματούχους ότι θα υπήρχε χαλαρότητα στην εφαρμογή των κανονισμών αγοραπωλησίας ενός κτιρίου στη Σεούλ.
 
“Ο στρατηγός Χουάνγκ υπέβαλε την παραίτησή του ύστερα από δημοσιεύματα που αφορούν μια επένδυση στην αγορά ακινήτων, καθώς κρίνει ότι θα ήταν ανάρμοστο να παραμείνει στη θέση του τη στιγμή που πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο στρατό”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας τον οποίο επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap.
 
Η αποχώρηση του στρατηγού Χουάνγκ σημειώνεται ενώ οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο Κορέες έχουν επιδεινωθεί μετά τον βομβαρδισμό στις 23 Νοεμβρίου ενός νοτιοκορεατικού νησιού από τη Βόρεια Κορέα. Η παραίτηση του στρατηγού συνιστά επίσης ένα νέο σκληρό πλήγμα για τον νοτιοκορεατικό στρατό, ο οποίος επικρίθηκε για την αδυναμία με την οποία αντέδρασε στην ενέργεια της Βόρειας Κορέας να βομβαρδίσει νησί της Σεούλ. Οι βορειοκορεατικές οβίδες προκάλεσαν το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων.
 
Ο υπουργός Άμυνας Κιμ Τάε Γιούνγκ παραιτήθηκε δύο ημέρες μετά τον πρώτο αυτό βομβαρδισμό από τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953) εναντίον νοτιοκορεατικών μη στρατιωτικών στόχων.
 
Η ένταση αυτή προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία μετά την αποκάλυψη ενός προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου της Πιονγκγιάνγκ. Χθες Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε “ιδιαίτερα ανήσυχος” από τις βιομηχανικές δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου της Βόρειας Κορέας και ζήτησε την επανάληψη των εξαμερών διαπραγματεύσεων για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε