Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Γερμανίας

Ύστερα από σχεδόν δύο μήνες αποκαλύψεων για εμπλοκή του σε σκάνδαλα και τις αφόρητες πιέσεις που ακολούθησαν, ο Κρίστιαν Βουλφ αποφάσισε να παραιτηθεί.

Ο Γερμανός πρόεδρος, τον οποίο στήριξε μέχρι την τελευταία στιγμή η Άνγκελα Μέρκελ (ήταν άλλωστε ο εκλεκτός της), ανακοίνωσε την παραίτησή του ε δήλωση η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από το Προεδρικό Ανάκτορο “Bellevue”.
Με την Άνγκελα Μέρκελ
«Η Γερμανία χρειάζεται, για να αντιμετωπίσει και τις εσωτερικές και τις διεθνείς προκλήσεις, έναν πρόεδρο που να διαθέτει την στήριξη όχι μόνο της πλειοψηφίας, αλλά της μεγάλης πλειοψηφίας του γερμανικού λαού», ανέφερε αρχικά στο μήνυμά του ο πρώην (πια) Γερμανός πρόεδρος.

Παραδέχτηκε ότι έκανε λάθη, τόνισε ωστόσο ότι ήταν πάντα ειλικρινής και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι νομικές έρευνες θα αποδείξουν ότι σε όλα τα αξιώματα τα οποία υπηρέτησε, έπραττε νόμιμα.

Σύμφωνα με το γερμανικό Σύνταγμα, τα καθήκοντα του προέδρου θα εκτελεί ο πρόεδρος της Άνω Βουλής (Bundesrat) Χορστ Ζέεχοφερ, στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

Η παραίτηση του Βούλφ είναι το αποτέλεσμα του αιτήματος της εισαγγελίας του Ανόβερου να αρθεί η ασυλία του ώστε να διερευνηθούν οι καταγγελίες εναντίον του για αποδοχή αθέμιτων προνομίων.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό της Γερμανίας ήταν και ο λόγος που την τελευταία στιγμή η Μέρκελ αποφάσισε να αναβάλει την προγραμματισμένη επίσκεψή της στην Ιταλία και τη συνάντησή της με τον Μάριο Μόντι στη Ρώμη, όπου θα συζητούσαν τις οικονομικές εξελίξεις, μεταξύ τους και το ζήτημα της Ελλάδας.

Ο 52χρονος Κρίστιαν Βουλφ, δέχεται από τα μέσα Δεκεμβρίου τις επικρίσεις των μέσων ενημέρωσης, τα οποία τον κατηγορούν ότι προσπάθησε να “πνίξει” μία υπόθεση ιδιωτικού δανείου που έλαβε από τη σύζυγο βιομηχάνου φίλου του όταν ήταν πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας.

Από εκείνη τη στιγμή, δεν έχει περάσει εβδομάδα που να μην έχει έλθει στο φως νέα παρόμοια υπόθεση. Ο Βουλφ έχει απορρίψει τις κατηγορίες και στις αρχές Ιανουαρίου απέκλεισε το ενδεχόμενο παραίτησής του.
Με τη σύζυγό του
Η Αγγελα Μέρκελ είχε συναντήσει τον Ιούνιο 2010 μεγάλες δυσκολίες για να επιτύχει την εκλογή του Κρίστιαν Βουλφ μετά την αιφνίδια παραίτηση του Χορστ Κέλερ. Χρειάσθηκαν τρεις ημέρες ψηφοφοριών, καθώς οι μεγάλοι εκλέκτορες εκμεταλλεύθηκαν την περίσταση για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους προς την καγκελάριο και τον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ματαιώθηκε τελευταία στιγμή το ταξίδι Μέρκελ στην Ρώμη!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε