Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Τυνησίας – Διορίστηκε ο Μπέτζι Κάιντ Σέμπσι

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο ίδιος ο Γανούσι.”Δεν θα γίνω ο πρωθυπουργός της καταστολής” δήλωσε.

Ο Μπέτζι Κάιντ Σέμπσι διορίστηκε πρωθυπουργός της Τυνησίας μετά την παραίτηση του Μοχάμεντ Γανούσι, ανακοίνωσε ο μεταβατικός προεδρος Φουάντ Μεμπάζα. Ο Σέμπσι διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών υπό τον πρόεδρο της ανεξαρτησίας Χαμπίμπ Μπουργκίμπα.

Ο Γανούσι ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου την παραίτησή του, μετά τις διαδηλωσεις και τα βίαια επεισόδια που συγκλονίζουν τις τελευταίες ημέρες την πρωτεύουσα Τύνιδα και έχουν προκαλέσει το θάνατο πέντε ανθρωπων, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. (Διαβάστε την είδηση)

Μιλώντας στον Τύπο ο Γανούσι δήλωσε: “Αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση του πρωθυπουργού” και πρόσθεσε: “Δεν θα γίνω ο πρωθυπουργός της καταστολής”.”Δεν είμαι ο τύπος του ανθρώπου που θα πάρει αποφάσεις που μπορεί να προκαλέσουν θύματα”, δήλωσε εξηγώντας την απόφασή του.

Ο Γανούσι ανέλαβε πρωθυπουργός στη μεταβατική κυβέρνηση που σχηματίστηκε στην Τυνησία μετά την αποχώρηση στις 14 Ιανουαρίου του πρώην προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι.

Πρωθυπουργός του Μπεν Αλι από το 1999 ως την πτώση του, ο Γανούσι σχημάτισε στις 17 Ιανουαρίου μία πρώτη κυβέρνηση, στην οποία κατείχαν θέσεις κλειδιά πολλά μέλη του καθεστώτος του Μπεν Αλι. Πέντε υπουργοί παραιτήθηκαν τις επόμενες ημέρες. Δέκα ημέρες αργότερα ο Γανούσι ανακοίνωσε το σχηματισμό μίας νέας μεταβατικής κυβέρνησης στην οποία δεν συμμετείχαν οι υπουργοί του παλαιού καθεστώτος.

Στις 25 Φεβρουαρίου διοργανώθηκε μία διαδήλωση, στην οποία εκτιμάται ότι πήραν μέρος περίπου 100.000 άνθρωποι, οι οποίοι ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησής του, ενώ ούτε η ανακοίνωση ότι θα διεξαχθούν εκλογές τον Ιούλιο έχει καταφέρει να ηρεμήσει τους διαδηλωτές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε