Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Μεξικού

Ο παραιτηθείς υπουργος Δικαιοσύνης Αρτούρο Τσάβες. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο παραιτηθείς υπουργος Δικαιοσύνης Αρτούρο Τσάβες. ΦΩΤΟ REUTERS
Απέτυχε να αντιμετωπίσει τα καρτέλ των ναρκωτικών. Γυναίκα η αντικαταστάτρια του;

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Μεξικού Αρτούρο Τσάβες υπέβαλε χθες την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας Φελίπε Καλντερόν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τη σημερινή επικεφαλής της υπηρεσίας καταπολέμησης των ναρκωτικών του υπουργείου Εσωτερικών εισαγγελέα Μαρισέλα Μοράλες ως αντικαταστάτριά του.
 
Ο Αρτούρο Τσάβες, υπεύθυνος για την καταπολέμηση των καρτέλ ναρκωτικών και τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος της χώρας παρέμεινε στη θέση του 18 μήνες.
 
Η παραίτησή του έρχεται λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση από τον ιστότοπο WikiLeaks αμερικανικού διπλωματικού τηλεγραφήματος στο οποίο ο διορισμός του Αρτούρο Τσάβες στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης χαρακτηρίζεται “απολύτως απροσδόκητος και ανεξήγητος”. Άλλα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα θέτουν σε αμφισβήτηση την ικανότητα του μεξικανικού στρατού να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη δράση των καρτέλ ναρκωτικών, τη στιγμή που 35.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των καρτέλ μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον πρόεδρο Καλντερόν το 2006.
 
Ως προς τον προηγούμενο ρόλο του ως γενικού εισαγγελέα του κρατιδίου Τσιουάουα, ο Αρτούρο Τσάβες κατηγορείται για αδράνεια στις έρευνες για τις δολοφονίες δεκάδων γυναικών στη Σιουδάδ Χουάρες.
 
Ο πρόεδρος Καλντερόν δήλωσε ότι η αποστολή της Μαριζέλα Μοράλες θα είναι “η ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου του υπουργείου Δικαιοσύνης, κυρίως στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος” προσθέτοντας ότι από την ανάληψη της διεύθυνσης της υπηρεσίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών στο υπουργείο Εσωτερικών “έχουν σημειωθεί σοβαρά πλήγματα κατά των εγκληματικών οργανώσεων, πάντοτε στο πλαίσιο του νόμου”.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε