Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Παραλύει η Γαλλία στις 13 Δεκεμβρίου

Τα πέντε μεγαλύτερα συνδικάτα της Γαλλίας κάλεσαν χθες σε μια εθνική ημέρα κινητοποίησης την 13η Δεκεμβρίου ενάντια στα σχέδια εφαρμογής ενός πακέτου λιτότητας από την κυβέρνηση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα συνδικάτα CFDT, CGT, FSU, Solidaires και UNSA ανέφεραν ότι η λιτότητα “δεν είναι η λύση στην κρίση” και δημιουργεί τον κίνδυνο η χώρα να συρθεί σε ύφεση.

Πέραν του ότι κήρυξαν την 13η Δεκεμβρίου ημέρα κινητοποίησης, τα συνδικάτα κάλεσαν τους εργαζόμενους να “αμφισβητήσουν” την κυβέρνηση, εκλεγμένους ηγέτες της χώρας και τους ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου για δύο εβδομάδες, αρχής γενομένης την 1η Δεκεμβρίου. Δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για τις μορφές που αυτή η αμφισβήτηση θα μπορούσε να λάβει.

Η κυβέρνηση υπό το συντηρητικό πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί έχει παρουσιάσει δύο πακέτα μέτρων λιτότητας μέσα σε τρεις μήνες, με διακηρυγμένο στόχο να μηδενίσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό έως το 2017.

Ο προϋπολογισμός του 2012, ο οποίος συζητείται στη γαλλική εθνοσυνέλευση, περιέχει μέτρα συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ, που αναλύονται σε αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών. Ενεκρίθη από την βουλή την Τετάρτη και συζητείται στη γερουσία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε