Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Παραλύει σήμερα η Βρετανία

REUTERS
Χθες τα Βρετανικά μέσα ασχολούνταν συνεχώς με τα επεισόδια στην Ελλάδα και τα μέτρα λιτότητας. Σήμερα όμως ήρθε η σειρά τους αφού το δημόσιο στην Βρετανία παραλύει λόγω της 24ωρης απεργίας.
Μια πρώτη γεύση από το καυτό φθινόπωρο που της έχουν υποσχεθεί φιλοδοξούν να δώσουν σήμερα στην κυβέρνηση συνασπισμού του Ντέιβιντ Κάμερον τα βρετανικά συνδικάτα. Κάπου 750.000 δημόσιοι υπάλληλοι, οι 500.000 εκπαιδευτικοί, οι υπόλοιποι μέλη της Ενωσης Δημόσιων και Εμπορικών Υπηρεσιών, κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προωθούμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, τα σχέδια να φτάσει έως το 2020 τα 66 έτη, από 60 που είναι σήμερα, το όριο συνταξιοδότησης στο Δημόσιο και να αυξηθεί παράλληλα η συνεισφορά των ασφαλισμένων κατά 3,5%.
 
Υπολογίζεται πως το 85% των σχολείων στη Βρετανία είτε θα μείνουν κλειστά είτε θα υπολειτουργήσουν.

Ουρές και καθυστερήσεις σε αεροδρόμια και λιμάνια λόγω της συμμετοχής στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις υπηρεσίες ελέγχου διαβατηρίων. Οι διαμαρτυρόμενοι όμως δεν έχουν αυτή τη φορά απέναντί τους μόνο την κυβέρνηση, που έχει επιβάλει και συνεχίζει να επιβάλλει δραστικές περικοπές ώστε να εξισορροπήσει έως το 2014 το μεγάλο (10,4% του ΑΕΠ σήμερα) δημοσιονομικό έλλειμμα της Βρετανίας. Εναντίον της απεργίας τάχθηκε και ο ηγέτης της Εργατικής αντιπολίτευσης, Εντ Μίλιμπαντ.

 

«Οι απεργίες αποτελούν ένδειξη αποτυχίας και των δύο πλευρών και αυτή η κινητοποίηση είναι λάθος», είπε ο Μίλιμπαντ στην εβδομαδιαία συνεδρίαση της σκιώδους κυβέρνησής του. «Καταλαβαίνω γιατί οι δάσκαλοι είναι τόσο οργισμένοι με την κυβέρνηση», επεσήμανε παρότι και ο ίδιος αναγνωρίζει την ανάγκη μεταρρύθμισης των συντάξεων. «Τους καλώ να αναρωτηθούν όμως κατά πόσο η αναταραχή στις αίθουσες διδασκαλίας θα κάνει πιο πειστικά τα επιχειρήματά τους. Δεν κερδίζεις την υποστήριξη της κοινής γνώμης για τις συντάξεις προκαλώντας αναταραχή – ιδιαίτερα την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις». Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων επαναλήφθηκαν πράγματι τη Δευτέρα, και περαιτέρω συνομιλίες σχεδιάζονται τον Ιούλιο.
 
Ο Μίλιμπαντ δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει την κυβέρνηση συνασπισμού Τόρις – Φιλελεύθερων για τον «προκλητικό και απρόσεκτο» χειρισμό της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Αυτό μάλλον ενθάρρυνε τον Ντέιβιντ Κάμερον να τον κατηγορήσει πως βρίσκεται «στο τσεπάκι των συνδικάτων». Από την άλλη πλευρά, πολλοί εργατικοί βουλευτές δεν κρύβουν την αμηχανία τους για την απόφαση του ηγέτη τους να αποκηρύξει δημόσια την απεργία. Είναι μια παρακινδυνευμένη κίνηση, επισημαίνει το BBC. Πολλοί στα συνδικάτα θα τη δουν σαν πράξη προδοσίας. Ο Μίλιμπαντ όμως θέλει να δώσει την εικόνα ενός θαρραλέου ηγέτη, που δεν φοβάται να πει στους ίδιους τους υποστηρικτές του κάποιες «ενοχλητικές αλήθειες». Επιπλέον, θέλει, ακριβώς, να δείξει πως δεν βρίσκεται «στο τσεπάκι των συνδικάτων» – παρότι η στήριξή τους έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκλογή του. Και τέλος, γνωρίζει πως η σημερινή απεργία θα πυροδοτήσει στον βρετανικό Τύπο «φρενίτιδα οργισμένων τίτλων».
 
Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε πως οι μισοί βρετανοί πολίτες τη θεωρούν μη δικαιολογημένη. Οπως επεσήμανε ο πρόεδρος του βιομηχανικού επιμελητηρίου, ο γονιός που θα αναγκαστεί να καθίσει σήμερα στο σπίτι λόγω του λουκέτου στα σχολεία, θα χάσει ένα μεροκάματο – και οι Βρετανοί δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την επιβολή ανάλογων ταλαιπωριών από τους λιγότερους στους περισσότερους.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε