Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

«Παραλύει» στις 29 Σεπτεμβρίου η Ισπανία – Απολύσεις στον τραπεζικό κλάδο

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Γενική απεργία στις 29 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσαν τα δυο μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της Ισπανίας, UGT και CCOO.

Η πρώτη γενική απεργία των δυο κύριων ισπανικών συνδικάτων από το 2002 γίνεται με αφορμή τα μέτρα λιτότητας και τα σχέδια μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας που αποφάσισε να υλοποιήσει η κυβέρνηση Θαπατέρο.

Η 29η Σεπτεμβρίου επελέγη γιατί την ίδια μέρα η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Ενώσεων έχει προκηρύξει κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη κατά των περικοπών στο ασφαλιστικό σε όλα τα κράτη μέλη της.

Η οικονομική κρίση που πλήττει και την Ισπανία ώθησε επτά τράπεζες στην απόφαση να συγχωνευτούν, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας El Mundo μελετούν και σχέδιο για σημαντική μείωση του προσωπικού τους, που μπορεί να επηρεάσει 3.400 εργαζόμενους, ή ποσοστό 13%.
Το δημοσίευμα επικαλείται οικονομικές πηγές που είναι κοντά στην επιχείρηση και αναφέρει ότι η μείωση του προσωπικού θα αφορά κατ αρχήν εκείνους που βρίσκονται στο όριο της συνταξιοδότησης και εργάζονται στις τράπεζες Caja Madrid και Bancaja. Εκπρόσωπος της πρώτης, και μεγαλύτερες από τις τράπεζες που συγχωνεύονται, αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Η συγχώνευση των τραπεζών, που υπεγράφη επισήμως την Τρίτη στη Μαδρίτη, προβλέπει το κλείσιμο 500 γραφείων, δηλαδή το 12% των του συνολικού δικτύου που διατηρούν οι επτά τράπεζες. Από τη συγχώνευση προκύπτει το τρίτο μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα, με κεφάλαια 340 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε