Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Παραλύουν οι αερομεταφορές στην Πορτογαλία

Παραλύουν οι αερομεταφορές στην Πορτογαλία

Στάσεις εργασίας και απεργίες από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και τους πιλότους της TAP τις προσεχείς εβδομάδες

Οι αερομεταφορές στην Πορτογαλία αναμένεται να αντιμετωπίσουν αρκετά προβλήματα το επόμενο διάστημα, καθώς προκηρύχθηκε μια σειρά στάσεων εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας την προσεχή εβδομάδα, την οποία θα ακολουθήσουν εννιά ημέρες απεργιακών κινητοποιήσεων των πιλότων της εταιρίας TAP τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσαν σήμερα συνδικαλιστικές οργανώσεις.

   Οι εργαζόμενοι της NAV, της δημόσιας επιχείρησης που διαχειρίζεται τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας στην Πορτογαλία, θα κάνουν δύο τετράωρες στάσεις εργασίας καθημερινά από την 29η Ιουνίου ως την 3η Ιουλίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αναδιάρθρωση της υπηρεσίας τους και τις περικοπές στον προϋπολογισμό της που αποφάσισε η κυβέρνηση.

   Οι προηγούμενες στάσεις εργασίας τους είχαν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις πτήσεις, προκαλώντας την ακύρωση αρκετών εκατοντάδων, τον Απρίλιο και τον Μάιο.

   Οι πιλότοι της TAP, του δημόσιου πορτογαλικού αερομεταφορέα που εξετάζεται να ιδιωτικοποιηθεί ως τα τέλη του έτους –στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για την δανειακή σύμβαση με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ τον Μάιο του 2011– θα απεργήσουν από την 5η ως την 8η Ιουλίου και κατόπιν από την 1η ως την 5η Αυγούστου, όπως ανέφερε το συνδικάτο των πιλότων της πολιτικής αεροπορίας.

   Οι πιλότοι, που βρίσκονται σε διένεξη με την διοίκηση της επιχείρησης εδώ και αρκετούς μήνες, ζητούν να απομακρυνθούν δύο από τα ανώτατα στελέχη της και να σταματήσουν πειθαρχικές διαδικασίες που έχουν κινηθεί σε βάρος ορισμένων συναδέλφων τους.

   Στο πλαίσιο των προσπαθειών της να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων σε αντάλλαγμα για το δάνειο των 78 δισ. δολαρίων, η πορτογαλική κυβέρνηση σχεδιάζει την μείωση κατά 15% των δαπανών κάθε δημόσιας επιχείρησης.

   Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων ο υπουργός Οικονομίας Άλβαρο Σάντος Περέιρα είπε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση “επέδειξε πολλή υπομονή απέναντι στις απεργίες στον τομέα των μεταφορών, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσει στους εκβιασμούς κανενός όταν διακυβεύεται το εθνικό συμφέρον”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε