Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Παράταση στο θρίλερ της Κύπρου – Κούρεμα σε όλες τις τράπεζες απαιτεί η τρόικα – Στον αέρα το Eurogroup

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ, REUTERS

– Ποια είναι τα αγκάθια που υπάρχουν ανάμεσα στη Λευκωσία και την τρόικα
– «Υπάρχουν 2-3 θέματα ανοιχτά, ελπίζω να μη βρεθούμε προ εκπλήξεως» δήλωσε ο Μιχάλης Σαρρής μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων – Μίλησε και για σημαντική πρόοδο
– Η συμφωνία για το κούρεμα των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου ο νέος όρος των δανειστών
– Το ΔΝΤ πιέζει για αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου στα πρότυπα της Λαϊκής
– Με αεροπλάνο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ο Νίκος Αναστασιάδης
– Θα δει την Κυριακή Μπαρόζο και βαν Ρομπάι
– Ευρωπαϊκές πηγές: Το Eurogroup μπορεί να αναβληθεί για τη Δευτέρα

Με τα νεύρα των Κυπρίων πολιτών παίζουν οι Ευρωπαίοι, που ξαφνικά θεωρούν αβέβαιη τη συνεδρίαση του Eurogroup την Κυριακή. Και αυτό γιατί όλα εξαρτώνται από το αν η κυπριακή κυβέρνηση θα καταφέρει να συμφωνήσει με την τρόικα για το νομοσχέδιο που θα προβλέπει «κούρεμα» των καταθέσεων και στην Τράπεζα Κύπρου, μετά τη Λαϊκή.

Η συμφωνία είναι όρος των δανειστών και προϋπόθεση για να μπει ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και οι πολιτικοί αρχηγοί, στο αεροπλάνο που στέλνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να τον μεταφέρει στις Βρυξέλλες.

Φαίνεται όμως ότι οι δανειστές έχουν βάλει νέα δεδομένα στο τραπέζι. Σύμφωνα με το newsit.com.cy επί τάπητος έχει τεθεί το «κούρεμα» καταθέσεων όχι μόνο της Τράπεζας Κύπρου, αλλά και των άλλων τραπεζών, σε μικρότερο όμως βαθμό, περίπου στο 11%. Αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα στην κρίσιμη σύσκεψη με την τρόικα, στο υπουργείο Οικονομικών.

Η σύσκεψη ανάμεσα στον υπουργό Μιχάλη Σαρρή, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών με τους εκπροσώπους της τρόικας διακόπηκε λίγο πριν από τις 14:00 και θα συνεχιστεί στις 16:00 μετά το μεσημέρι.

«Υπάρχει πρόοδος» είπε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου μετά το τέλος της σύσκεψης και σημείωσε πως «υπάρχουν 2-3 ανοιχτά θέματα, ελπίζω να μη βρεθούμε προ εκπλήξεως». Δε διευκρίνισε όμως ούτε ποια είναι αυτά τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά ούτε ποιες μπορεί να είναι οι εκπλήξεις.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προέκυψαν διάφορα θέματα που χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία, τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Σαρρή, επεξεργάζονται ομάδες και τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν στην απογευματινή συνάντηση με την τρόικα.

Η τρόικα πιέζει και θέλει να έχει και η Τράπεζα Κύπρου την τύχη της Λαϊκής, να «σπάσει» δηλαδή σε «καλή» και «κακή». Φαίνεται πως είναι το ΔΝΤ που πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση αφού οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την απόφαση της Τράπεζας Κύπρου να «κουρέψει» τις καταθέσεις έως και 25%.

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης προβλέπουν όφελος, ύψους €1,5 δισ. από την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας και €1,5 δισ. από το Ταμείο Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης καθώς και άλλα €2,8 δισ. από την φορολόγηση των καταθέσεων.
Βασικό στοιχείο του σχεδίου είναι ότι δεν επηρεάζονται τα Ταμεία Πρόνοιας ενώ εξασφαλίζονται και οι συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.com.cy, οι τροϊκανοί θέλουν σήμερα κιόλας να υπάρξει και σχετική πρόταση νόμου. Δεν αποκλείεται, αν υπάρξει συμφωνία στην απογευματινή σύσκεψη, το νομοσχέδιο να κατατεθεί απόψε στη Βουλή. Όλα όμως δείχνουν ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου θα γίνει την Κυριακή.

Όλα στον αέρα λοιπόν. Και φαίνεται πως ούτε στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις εξελίξεις. Μάλιστα, ευρωπαίοι αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να αναβληθεί για τη Δευτέρα η συνεδρίαση του Eurogroup.

Οι διαπραγματεύσεις με την κυπριακή πλευρά είναι “δύσκολες” και δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. “Η χρησιμότητα και η χρονική στιγμή των συνόδων εξαρτάται απ’ αυτό. Τίποτε δεν είναι σίγουρο, τίποτε δεν έχει ακόμη αποφασιστεί με βεβαιότητα”, είπε ευρωπαϊκή πηγή.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία στη Λευκωσία, δε θα μεταβεί στις Βρυξέλλες ο Κύπριος πρόεδρος. Μοιραία, η αναβολή φαντάζει ένα λογικό σενάριο.

Αν πάντως γίνει, θα ξεκινήσει τις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) και στο περιθώριό της, ο πρόεδρος της Κύπρου θα συναντηθεί με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ NEWSI.COM.CY

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απίστευτη ταξιδιωτική οδηγία των Βρετανών για την Κύπρο – «Να προσέχετε τα λεφτά σας» – «Βλέπουν» ακόμη και… τρομοκρατική απειλή!

Σκληρό παζάρι για το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο – ΤΩΡΑ κρίσιμη συνάντηση με την τρόικα – Με αεροπλάνο της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες ο Αναστασιάδης

Τίποτα δεν τελείωσε για την Κύπρο – «Κουρεύουν» και την Τράπεζα Κύπρου – Αναστασιάδης και πολιτικοί αρχηγοί στις Βρυξέλλες για να σώσουν ό,τι μπορούν

Σαρρής: 25% το κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου για πάνω απο 100.000 ευρώ – Μεγάλοι περιορισμοί στις αναλήψεις

Σύσκεψη για τα σενάρια της επόμενης μέρας στην Κεντρική Τράπεζα

Υπέκυψαν στην Κύπρο στη “μέγγενη” της Ευρώπης – Άρον άρον μετά τα νομοσχέδια αναχωρούν για Βρυξέλλες

“Συνθλίβουν” την Κύπρο – Επανέρχεται το κούρεμα και ξεκινά αναδιάρθρωση της Λαϊκής και μεγάλο “ψαλίδι” για την Τράπεζα Κύπρου

Στην Τράπεζα Πειραιώς και επίσημα τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και η Λαϊκή στην Ελλάδα

Εκπρόσωπος κυπριακών σούπερ μάρκετ στο ΣΚΑΪ: “Καλύτερο το κούρεμα”

Κάμερον: Oι Βρετανοί στην Κύπρο μπορεί να χάσουν τα χρήματά τους

Οι Βρετανοί στέλνουν αεροπλάνο με χρήματα στην Κύπρο για τους φαντάρους της

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε