Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Παρατείνεται ως τις 14/12 η κράτηση του Mr. Wikileaks

ΦΩΤΟ REUTERS

Το αίτημα να πληρώσει εγγύηση και να αφεθεί ελεύθερος απορρίφθηκε και ο Τζούλιαν Ασάντζ θα παραμείνει κρατούμενος στη Βρετανία τουλάχιστον για μια εβδομάδα ακόμη.

Ο ιδρυτής του Wikileaks παραδόθηκε νωρίτερα στη Σκότλαντ Γιάρντ και το απόγευμα της Τρίτης προσήχθη ενόψει του δικαστηρίου στο Γουεστμίνιστερ. Το αίτημά του για κατάθεση εγγύησης ώστε να αφεθεί ελεύθερος, απορρίφθηκε και αποφασίστηκε να παραταθεί η κράτησή του για τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμη.

Η σύλληψη Ασάντζ έγινε βάσει διεθνούς εντάλματος που είχε εκδώσει η Σουηδία. Ο 39χρονος ιδρυτής του Wikileaks κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση και βιασμό εις βάρος δυο γυναικών, αδικήματα που φέρονται ότι διαπράχθηκαν τον περασμένο Αύγουστο στη Σουηδία.

Για την ώρα, ο Τζούλιαν Ασάντζ δεν πρόκειται να εκδοθεί στις ΗΠΑ. Το επιβεβαίωσε η Σουηδή εισαγγελέας που ερευνά την υπόθεση. «Δεν εξέδωσα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος του για να εκδοθεί στις ΗΠΑ», δήλωσε η εισαγγελέας Μαριάν Νάι. Και πρόσθεσε πως «η έρευνα δεν έχει καμία σχέση με την Wikileaks. Αυτό αφορά τον ίδιο προσωπικά».

Δεκάδες δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο προκειμένου να πάρουν μια δήλωση ή να απαθανατίσουν τον ιδρυτή του Wikileaks, ένα από τα πιο καυτά πρόσωπα των ημερών διεθνώς, εξαιτίας των αποκαλύψεων που έκανε η ιστοσελίδα του και τις διαρροές απόρρητων διπλωματικών εγγράφων των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, η ιστοσελίδα του Ασάντζ διεμήνυσε ότι θα συνεχίσει τη δημοσίευση αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων. «Όλα έχουν προβλεφθεί, όλα θα συνεχίσουν όπως πριν», δήλωσε ο Τζέιμς Μπολ τηλεφωνικά από το Λονδίνο, λίγο αφότου ο 39χρονος Ασάντζ παραδόθηκε στις βρετανικές αρχές.
Χαμός έξω από τη δικαστική αίθουσα όπου προσήχθη ο mr. Wikileaks - ΦΩΤΟ REUTERS
Μήνυμα που δημοσιεύθηκε στο Twitter του WikiLeaks αναφέρει επίσης ότι «οι ενέργειες εναντίον του αρχισυντάκτη μας Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα επηρεάσουν τη δουλειά μας: τη νύκτα θα δημοσιεύσουμε και άλλα τηλεγραφήματα, ως συνήθως».

Ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει δηλώσει ότι τα αρχεία των τηλεγραφημάτων, καθώς και σημαντικά αμερικανικά έγγραφα, αλλά και έγγραφα και άλλων χωρών έχουν διανεμηθεί…σε κρυπτογραφημένη μορφή, σε 100.000 άτομα. «Αν μας συμβεί κάτι, τα έγγραφα-κλειδιά θα δοθούν στη δημοσιότητα», προειδοποίησε κατά τη διάρκεια γραπτής επαφής του με τους χρήστες της ιστοσελίδας της εφημερίδας The Guardian.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η εταιρεία MasterCard International διέκοψε κάθε έμβασμα που προορίζεται για τη WikiLeaks, σύμφωνα με τον πληροφοριακό ιστότοπο CNET, που επικαλείται πηγές από την πιστωτική εταιρεία. Εκπρόσωπος της MasterCard δικαιολόγησε την απόφαση επικαλούμενος την παράνομη φύση της δραστηριότητας της WikiLeaks: «οι κανονισμοί της MasterCard απαγορεύουν στους πελάτες της να συμμετέχουν, να διευκολύνουν, έμμεσα, ή άμεσα, κάθε παράνομη δραστηριότητα», τόνισε ο εκπρόσωπος Κρις Μοντέιρο, σύμφωνα με το CNET.

Ποιος είναι ο κ. Wikileaks;

Γεννήθηκε στην Τάουνσβιλ της Αυστραλίας τον Ιούλιο του 1971 από γονείς οι οποίοι ασχολούνταν με το θέατρο και ταξίδευαν συχνά. Η μητέρα του είναι ιδιοκτήτρια ενός κουκλοθέατρου.

Στην εφηβεία απέκτησε τη φήμη του κατηρτισμένου προγραμματιστή Η/Υ. Το 1995 συνελήφθη και δήλωσε ένοχος για διαδικτυακή πειρατεία. Του επιβλήθηκε πρόστιμο, αλλά απέφυγε την φυλακή με την προϋπόθεση να μην υποτροπιάσει.

Δεν έχει μόνιμη διεύθυνση κατοικίας και συχνά τον έβλεπαν να κυκλοφορεί με έναν ταξιδιωτικό σάκο, να μετακινείται από πόλη σε πόλη και να μένει σε φίλους του σε χώρες από την Ισλανδία ως την Κένυα.

Όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του τον περιγράφουν ως εξαιρετικά ευφυή, αποφασιστικό, δυναμικό χαρακτήρα και συχνά παρανοϊκό. Θεωρείται κρυψίνους. Έχει γραφτεί ότι κουβαλάει πολλά κινητά τηλέφωνα και κάποια εποχή θεωρούσε ότι τον ακολουθούσαν.

Ίδρυσε τον WikiLeaks το 2006, δημιουργώντας έναν “διαδικτυακό χώρο εναπόθεσης νεκρού γράμματος” για όσους ενδιαφέρονται για διαρροή πληροφοριών.

Στον ιστότοπό του εργάζονται με πλήρη απασχόληση πέντε άνθρωποι, πολλές δεκάδες ενεργοί εθελοντές και 800 εθελοντές σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Ο Ασάνζ έχει δηλώσει ότι έχει δεχτεί εκατοντάδες έγγραφα και δεν διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για να ασχοληθεί με όλα αυτά.

Θεωρεί ότι η ερευνητική δημοσιογραφία εξακολουθεί να είναι κάτι ζωντανό και ελπίζει ότι το WikiLeaks θα μπορεί να λειτουργεί συμπληρώνοντας τα άλλα ΜΜΕ.

Είναι φανατικός χρήστης των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και Twitter. Το WikiLeaks έχει περίπου 300.000 με 400.000 ένθερμους υποστηρικτές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε