Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Παρέλυσε η Ισπανία – Σοβαρά επεισόδια στις συγκεντρώσεις- ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν σήμερα στη Βαρκελόνη, στο περιθώριο των μεγάλων διαδηλώσεων που οργανώθηκαν σε όλη την Ισπανία στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που είχε κηρυχθεί στη χώρα.

Νεαροί συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας που χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες για να τους διαλύσουν, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εσωτερικών της Καταλονίας.

“Η αστυνομία παρενέβη και χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες” για να αντιμετωπίσει μια “αρκετά μεγάλη ομάδα” που προκαλούσε “βίαια επεισόδια”, είπε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η καταλανική τηλεόραση έδειξε βίντεο στο οποίο διακρίνονται νέοι να πυρπολούν κάδους απορριμάτων και να έρχονται αντιμέτωποι με τους αστυνομικούς. Άλλοι νεαροί εκτόξευαν διάφορα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών ή κυνηγούσαν τα περιπολικά. Διακρίνεται επίσης ένας αστυνομικός να χτυπά έναν διαδηλωτή με το γκλομπ του.

“Έκαψαν πολλούς κάδους και έσπασαν τη βιτρίνα ενός καταστήματος. Έκαψαν ότι μπορούσαν να κάψουν”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Απεργοί κατέκλυσαν τους δρόμους της Μαδρίτης

Ξεκινώντας τα χαράματα από πολλά σημεία της πρωτεύουσας, ομάδες διαδηλωτών που κρατούν κόκκινες σημαίες των δύο κύριων συνδικάτων, των UGT και CCOO, ενώθηκαν σταδιακά για να πραγματοποιήσουν πορεία στις Γκραν Βία και Αλκάλα, τις δύο μεγάλες κεντρικές αρτηρίες της πόλης, μπλοκάροντας την κυκλοφορία.

“Ας μην υποχωρήσουμε ούτε σπιθαμή μπροστά στη μεταρρύθμιση. Γενική απεργία”, φώναζαν οι διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους φορούσαν κονκάρδες με το σύνθημα “όχι στη μεταρρύθμιση της φτηνής απόλυσης”.

Η κυκλοφορία είχε απαγορευτεί σε πολλούς δρόμους στο κέντρο της πόλης. Τους διαδηλωτές ακολουθούσε από κοντά η αστυνομία, η οποία έχει πολύ έντονη παρουσία στην πλατεία της Πουέρτα ντε Σολ, στο κέντρο της Μαδρίτης, όπου πρόκειται να καταλήξει η μεγάλη διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αργά το απόγευμα.

“Δεν είμαστε σίγουροι ότι έχουμε δουλειά, αύριο μπορούν να μας απολύσουν, με τη μεταρρύθμιση εργασίας τα αφεντικά μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, ακόμη και με τους δημόσιους υπαλλήλους”, λέει ο Βίκτορ Μαγένκο, 34 ετών, ο οποίος εργάζεται σε ένα πανεπιστήμιο της Μαδρίτης.

“Αυτό που θέλουμε είναι να αλλάξει στάση η κυβέρνηση και να σέβεται τις συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν τα συνδικάτα και η εργοδοσία”, λέει η Βιρχίνια Φερνάντες, 42 ετών, εκπρόσωπος του τομέα των εκπαιδευτικών της UGT-Μαδρίτη.

“Η στάση της είναι εντελώς αυταρχική. Πριν από τις εκλογές δεν είχε πει ότι θα έπαιρνε αυτά τα μέτρα, τα οποία δεν δικαιολογούνται από την κρίση. Δεν θα βελτιώσουν την απασχόληση ούτε την οικονομία”, πρόσθεσε.

Η Ισπανία κινείται σήμερα “στο ρελαντί” λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας κατά της μεταρρύθμισης της εργασίας και των μέτρων λιτότητας που τέθηκαν σε εφαρμογή από την κυβέρνηση της δεξιάς και τα οποία τροφοδοτούν την κοινωνική απελπισία μπροστά στην ανεργία, την ύφεση και τη λιτότητα.

Διαβάστε

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε