Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Παρίσι: Εκκενώνεται το Λούβρο! Ο Σηκουάνας “απειλεί” και το Ορσέ!

Παρίσι: Εκκενώνεται το Λούβρο! Ο Σηκουάνας “απειλεί” και το Ορσέ!

Τα 5,60 μέτρα αναμένεται να φτάσει σήμερα Παρασκευή (03.06.2016) η στάθμη του Σηκουάνα και ήδη έχει σημάνει συναγερμός σε δυο από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, το Λούβρο και το Ορσέ. Και τα δυο βρίσκονται στις όχθες του ποταμού που διασχίζει το Παρίσι και εξαιτίας των πλημμυρών απειλούνται!

Το Μουσείου του Λούβρου ανακοίνωσε ότι θα μείνει κλειστό σήμερα Παρασκευή ώστε να εκκενωθούν από τα σπουδαία έργα τέχνης τα υπόγειά του, αφού υπάρχουν φόβοι πως μπορεί να πλημμυρίσουν. Και αν κάτι τέτοιο συμβεί, οι υπεύθυνοι του μουσείου θέλουν να αποφύγουν μια ανυπολόγιστης αξίας καταστροφή. Σύμφωνα με μερικές εκτιμήσεις, τα νερά του ποταμού μπορούν να φτάσουν ακόμη τα 6 μέτρα πάνω από τη συνήθη στάθμη του.

Έτσι, τα έργα τέχνης που βρίσκονται στις υπόγειες αποθήκες του Λούβρου, του πρώτου σε επισκεψιμότητα στον κόσμο, θα απομακρυνθούν. Στο μουσείο φιλοξενούνται αμύθητης αξίας έργα τέχνης, από τη Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι μέχρι αιγυπτιακά αρχαία.

“Ο σκοπός είναι να μεταφέρουμε έργα που βρίσκονται σε χώρους ευάλωτους σε πλημμύρισμα σε ασφαλείς χώρους σε ψηλότερα πατώματα”, ανέφερε η διοίκηση του Λούβρου σε ανακοίνωσή της.

Λίγες ώρες πριν, το μουσείο είχε υποβαθμίσει τον κίνδυνο για τα τεράστια υπόγειά του, τα οποία είναι εφοδιασμένα με αντιπλημμυρικές αντλίες και πόρτες αδιαπέραστες από το νερό. Αλλά όταν η στάθμη του Σηκουάνα ανέβηκε πέντε μέτρα πάνω από το συνηθισμένο του επίπεδο και υπερχείλησε σε ορισμένα σημεία, η διοίκηση του μουσείου αποφάσισε να κλείσει εντελώς τις αίθουσες στο κοινό.

Το Λούβρο όμως δεν είναι το μοναδικό που απειλείται από τον παραφουσκωμένο Σηκουάνα. Στην απέναντι όχθη του ποταμού βρίσκεται άλλο ένα σημαντικό μουσείο του Παρισιού, το Ορσέ (σ.σ. ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός του Παρισιού που μετατράπηκε σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου), το οποίο αποφάσισε επίσης να κλείσει από την Πέμπτη και να θέσει σε λειτουργία μέτρα εκτάκτου ανάγκης. Οι αίθουσές του στεγάζουν την μεγαλύτερη συλλογή αριστουργημάτων του ιμπρεσιονισμού και τα καλύτερα έργα των ζωγράφων Ρενουάρ, Μανέ, Βαν Γκόγκ και Ντεγκά, καθώς και 24 έργα του Γκογκέν.

Οι υπεύθυνοι του Ορσέ ανακοίνωσαν ότι είχε συσταθεί μια ομάδα αντιμετώπισης κινδύνου για να οργανώσει τη μεταφορά των πιο ευάλωτων θησαυρών του στα υψηλότερα πατώματα αν ανέβαινε η στάθμη του Σηκουάνα πάνω από 5,5 μέτρα από το κανονικό.

Τόσο το Λούβρο όσο και το Ορσέ έχουν λεπτομερή σχέδια αντιμετώπισης πλημμυρών, τα οποία δίνουν 72 ώρες στο Λούβρο και 96 ώρες στο Ορσέ να μεταφέρουν το σύνολο των αποθηκευμένων έργων τους στα υπόγεια σε ασφαλή μέρη. Και τα δύο μουσεία έχουν οργανώσει δοκιμαστικά σχέδια εκκένωσης φέτος για τις πλημμύρες. Σε μια τέτοια άσκηση τον Μάρτιο, το Λούβρο εκκένωσε όλο τον υπόγειο χώρο της νέας ισλαμικής του πτέρυγας σε μια μέρα.

Το Λούβρο έχει σχέδια να μεταφέρει τη τεράστια συλλογή έργων του από τα υπόγεια στην ευάλωτη περιοχή δίπλα στο ποτάμι σε ένα νέο οικοδόμημα κοντά στο παράρτημά του, ένα μουσείο στο Λενς της βόρειας Γαλλίας, το 2019.

Το Ορσέ έχει ήδη μεταφέρει πολλά από τα αποθηκευμένα έργα του εκτός μουσείου, και δήλωσε ότι έχει εγκαταστήσει γεννήτρια για επείγουσες ανάγκες στην οροφή του σε περίπτωση που οι πλημμύρες επηρεάσουν την ηλεκτροδότηση του κτιρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: EPA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε