Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Παρίσι: Γιουγκοσλαβικά τα όπλα των τζιχαντιστών

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Κάποια από τα Καλάσνικοφ που χρησιμοποίησαν οι τζιχαντιστές τρομοκράτες κατά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου ήταν γιουγκοσλαβικής κατασκευτής. Το επιβεβαίωσε ο διευθυντής της βιομηχανίας όπλων «Ζάσταβα» στο Κραγκούγεβατς, Μιλόικο Μπρζάκοβιτς.

«Από τον έλεγχο των σειριακών αριθμών που φέρουν εφτά-οχτώ όπλα που χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες προκύπτει ότι κατασκευάστηκαν στο Κραγκούγεβατς» αναφέρει στη δήλωση του ο Μπρζάκοβιτς. Διευκρινίζει ότι πρόκειται για την γιουγκοσλαβική εκδοχή του σοβιετικού αυτόματου πυροβόλου όπλου ΑΚ-47 (Καλάσνικοφ) που χρησιμοποιούσε ο γιουγκοσλαβικός στρατός.

Ο Μιλόικο Μπρζάκοβιτς αναφέρει, επίσης, ότι ένας μεγάλος αριθμός απ τα όπλα αυτά μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας πέρασαν στην κατοχή των ενόπλων δυνάμεων των νέων κρατών που ιδρύθηκαν.

Ο καθηγητής της Σχολής εθνικής Άμυνας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, Ζόραν Ντράγκισιτς, σε συνέντευξη του στο πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιουγκ», επισημαίνει ότι τα όπλα ΑΚ-47 είχαν στις αποθήκες οπλισμού της Παλλαϊκής Άμυνας όλες οι δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας ενώ εξάγονταν και σε πενήντα χώρες του κόσμου.

Επίσης την δεκαετία του ΄90, όταν η Γιουγκοσλαβία βρισκόταν στη δίνη του πολέμου, το ΑΚ-47 ήταν ένα από τα βασικά όπλα που διακινούσαν παράνομα οι λαθρέμποροι. Συνεπώς, συμπεραίνει ο Ντράγκισιτς, οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι θα μπορούσαν να είχαν προμηθευτεί τα γιουγκοσλαβικά Καλάσνικοφ από οπουδήποτε και όχι απαραίτητα από τη Σερβία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε