Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Πεδίο μάχης το κέντρο του Σαντιάγκο (ΦΩΤΟ)

Πεδίο μάχης το κέντρο του Σαντιάγκο (ΦΩΤΟ)

Μια ακόμη διαδήλωση φοιτητών, μαθητών και καθηγητών έγινε αφορμή για συγκρούσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας της Χιλής, Σαντιάγο. Μολότοφ και πετροπόλεμος…

Δεκάδες χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και καθηγητές συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη στο Σαντιάγο για να απαιτήσουν δωρεάν δημόσια εκπαίδευση, ένα μήνα πριν από την ημέρα των προεδρικών εκλογών στη χώρα.

Πάντως ούτε αυτή τη φορά η φοιτητική κινητοποίηση κινήθηκε ομαλά. Προς το τέλος της, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών και των διαδηλωτών οι οποίοι έστησαν οδοφράγματα και πέταξαν βόμβες μολότοφ στην αστυνομία, η οποία απάντησε με δακρυγόνα για να τους διαλύσει.


Η διαδήλωση, η έκτη παρόμοια κατά σειρά από την αρχή του χρόνου, συγκέντρωσε 18.000 άτομα σύμφωνα με την αστυνομία και 50.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές της. Οι διαδηλωτές απαίτησαν τη μεταρρύθμιση του ακριβού και αναποτελεσματικού εκπαιδευτικού συστήματος που σε μεγάλο βαθμό έχει ιδιωτικοποιηθεί.

Από το 2011 οι φοιτητές της Χιλής έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν εκατό εκδηλώσεις καλώντας την κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα να προχωρήσει σε μια ποιοτική δημόσια εκπαίδευση.





Έχουν καταφέρει να επιβάλουν αυτό το θέμα στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 17 Νοεμβρίου, όπου η πρώην πρόεδρος Μισέλ Μπασελέ προβάλλεται ως φαβορί. Η δωρεάν εκπαίδευση είναι μέρος του εκλογικού προγράμματος της πρώην προέδρου η οποία προτείνει, αν εκλεγεί, να ξεκινήσει μια μεταρρύθμιση και την καθιέρωση του ελεύθερου πανεπιστημίου εντός έξι ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκλονιστική διαμαρτυρία για τα 40 χρόνια από το πραξικόπημα Πινοσέτ

ΒΙΝΤΕΟ: Όταν ο “κουκουλοφόρος” είναι εκρηκτική ξανθιά και συλλαμβάνεται!

Χιλή: Γύρω τους γινόταν «πόλεμος» αλλά εκείνοι είχαν μάτια μόνο ο ένας για τον άλλο

Πεδίο μάχης το Σαντιάγο για… χάρη του Πινοσέτ (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε